De meeste mensen hebben vandaag de dag een kantoorbaan. Dat heeft zijn voordelen, maar ook zeker zijn nadelen. We bewegen veel te weinig en daardoor kunnen we weer vervelende klachten krijgen. En die gaan van kwaad naar erger. Wist je dat een muisarm chronisch kan worden? Voorkom dit met de volgende tips.
- De juiste werkhouding
Ten eerste is het echt heel erg belangrijk dat je in de juiste houding zit. Zit rechtop, met je armen in een hoek die niet groter is dan 60 graden. Het is belangrijk dat je niet de hele dag op dezelfde manier zit, dus wissel je houdingen zoveel mogelijk af. Ga niet in een extreme houding zitten, zoals overdreven onderuitgezakt. Zorg dat je lekker ontspannen zit en doe regelmatig spier- en schouderoefeningen.
Het is de bedoeling dat je nek en wervelkolom zich zoveel mogelijk onder elkaar bevinden. Zo wordt het gewicht van je hoofd zo goed mogelijk opgevangen. Zit je aan een bureau? Dan moeten je benen in een hoek van 90 graden staan. Je armen moeten in dezelfde hoek staan. Zorg ervoor dat je niet naar beneden hoeft te kijken om het computerscherm te zien. Een voetensteun kan je helpen om de hoek van de benen te verbeteren en plaatst je voeten in een kleinere hoek.
- Pak regelmatig rust
Ga geen uren achter elkaar in dezelfde houding als een dolle aan het werk. Veel kortere pauzes zijn effectiever dan één lange, dus pak die ook regelmatig. Loop af en toe eens een rondje door het bedrijf of praat met je collega’s. Je zult merken dat je dan ook een stuk makkelijker wakker blijft. En daarnaast is het ook nog eens goed voor de relatie op de werkvloer.
- RSI? Neem maatregelen
Heb je last van een of twee muisarmen? Pak die in een vroeg stadium aan. RSI kan namelijk chronisch worden en krachtverlies opleveren, waardoor je je werkzaamheden niet meer goed uit kunt voeren. Maak je veel kleine, herhalende bewegingen? Wissel deze dan af met grotere bewegingen. Er zijn tevens speciale toetsenborden en muizen te verkrijgen die RSI-klachten verminderen. Het is de bedoeling dat je toetsenbord recht voor je staat en dat je polsen een niet te grote hoek maken. Een speciaal toetsenbord kan daarbij helpen.
- Leer ‘nee’ te zeggen
Merk je dat je steeds vaker om half 6 nog aan het werk bent en je hoofd een beetje overloopt van alle dingen die je nog moet doen? Het is logisch dat je je baas tevreden wilt houden, maar je moet ook aan je eigen gezondheid denken. Nee zeggen is voor veel mensen lastig, maar als je dat niet kunt heb je de kans dat er een gigantische stapel werk op je bureau komt te liggen. Nee is iets wat je moet leren, maar wat je wel ver kan brengen. Pak geen taken aan die niet bij je functie horen en laat het weten als je overloopt. Leg ook vooral uit wat het probleem is, dan is de kans groter dat je baas of manager weet wat je bedoelt.
- Zorg voor een goed binnenklimaat
Je komt een gebouw binnen en krijgt last van je keel en ogen, hoe kan dat? Het zogenaamde sick building syndroom zijn een aantal gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door slechte luchtkwaliteit in een gebouw. Je krijgt hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, een droge huid en hebt last van vermoeidheid. Daarnaast kun je je slecht concentreren en ben je een beetje duizelig. Dit kan komen door een slechte ventilatie of een vervuild ventilatiesysteem. Ook printers, kopieerapparaten en computers kunnen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit slechter wordt. Is de luchtvochtigheid niet goed, dan krijgen bacteriën, schimmels en virussen de beste kans om te groeien.
Deze informatie is samengesteld door UnitedConsumers.
The post 5 tips om gezondheidsklachten op de werkvloer te voorkomen appeared first on Profnews.nl.
Bron: 5 tips om gezondheidsklachten op de werkvloer te voorkomen