Vorige week was ik bij Integrand van de Universiteit van Twente. Een prachtige groep studenten die het meest professionele studenten netwerk nastreeft te zijn. Ze verbinden academische studenten met het bedrijfsleven. Ooit wel eens een wetenschapper vanuit een sterk technisch veld horen presenteren voor non-technici? Er kan nogal een gat zitten tussen de academische wereld en de rest van de wereld. Deze groep studenten snapte dat. Zij vroegen mij om het bestuur klaar te stomen om authentiek duidelijk en effectief contacten te leggen met de wereld.
Een vakinhoudelijk presentatie aan vakgenoten is preken voor eigen parochie. Dat is nog niet voor iedereen eenvoudig.
Onze professor Kitty Nijmeijer die bij DWDD gewoon uitlegt hoe je schoon water kan realiseren is ingespeeld op ‘keep it simple but significant’. Dat is ook voor andere techneuten te leren.
Waar moet je nu op letten? Vooral als je sterk gericht bent als vakinhoudelijke professional? Dat is in 4 stappen te beantwoorden.
Met de studenten heb ik gewerkt aan het het 4 vragen frame. Why, What, How en What if.
De eerste is als Simon Sinek’s: start with the Why; waarom praat je over dit onderwerp waarom is dat nu belangrijk en waarom is dat belangrijk voor je publiek.
De tweede beantwoordt de mensen die behoefte hebben aan feiten en “proof of concept’.
Als derde ga je naar de how, daar geef je praktijk voorbeelden en maak je het praktisch inzichtelijk wat je doet.
Je sluit af met ‘what if ‘ waarmee je een beeld schetst hoe de wereld eruit ziet als je doet wat je zojuist besproken hebt. Dit laatste wordt vaak vergeten.
Geef je toehoorder wat méé waar ze wat aan hebben, waar ze mee verder kunnen. Dit gaat het zenden alleen van de spreker voorbij. Dit is een psychologische wisselwerking die vele malen effectiever is.
Het nieuwe spreken gaat het overtuigen, van jou als spreker voor jouw publiek, voorbij. In het nieuwe spreken neem je jouw publiek mee in mogelijkheden, in concepten en ideeën waar ook zij mee verder kunnen.
Of het bij Integrand gelukt is weet ik nog niet, echter de wil om daadwerkelijk een verschil te maken door goed en effectief te presenteren is in hoge mate aanwezig.
Goed presenteren begint bij het besef dat jij spreekt om anderen op weg te helpen. Laat je ego van overtuigen maar thuis…begin met inspireren. Gewoon, door wie jij bent.
The post Presenteren voor techneuten appeared first on Profnews.nl.