Productiebedrijven horen natuurlijk altijd op rolletjes te lopen. Wanneer er iets niet goed gaat in het productieproces, dan loopt de hele boel vertraging op. Dit heeft vaak veel vervelende gevolgen, waaronder wellicht klachten van klanten die een aanlevering te laat ontvangen. Veel productiebedrijven hebben de boel gelukkig goed op orde, maar er zijn helaas ook veel bedrijven waar het nog regelmatig mis gaat. Hier lijkt het steeds om dezelfde missers te gaan. Wij hebben de 5 belangrijkste missers binnen deze bedrijven voor je op een rijtje gezet.
1. Onbetrouwbare leveranciers
Productiebedrijven zijn vaak afhankelijk van leveranciers. Na verloop van tijd ontstaat er een vertrouwensband met de leverancier. Je weet dat deze leverancier op tijd levert, zodat je ook zeker weet dat je eigen proces gewoon door kan lopen zoals het hoort. Helaas hebben veel productiebedrijven te maken met leveranciers die niet zo betrouwbaar zijn als zij wel zouden moeten zijn. Leveringen die te laat binnenkomen zorgen direct ook voor vertragingen in de productieprocessen. Heb jij hiermee te maken? Zorg er dan voor dat je een betrouwbare leverancier vindt.
2. Voorraadproblemen
Problemen met de voorraad komen erg vaak voor. Dit is een teken dat je niet het juiste programma gebruikt voor je voorraadbeheer. Wanneer je denkt dat je ergens nog meer dan genoeg van hebt en dit blijkt ineens op te zijn, dan kan het productieproces zomaar minimaal een dag stil komen te liggen. Dit neemt grote gevolgen met zich mee. Zoek naar een goed voorraadbeheersysteem en ga hier op de juiste wijze mee om, zodat je voorraadproblemen effectief kunt voorkomen.
3. Te weinig personeel
Productiebedrijven kennen vaak seizoenen of maanden waarin het drukker is dan gewoonlijk. In deze perioden wordt er extra personeel ingeschakeld, bijvoorbeeld door samenwerking met een uitzendbureau. Ineens komt er in een rustige periode een gigantische order binnen die op korte termijn verwerkt moet worden. Dit betekent dat er niet voldoende personeel is om de order aan te pakken. Uitzendkrachten moeten worden ingewerkt, dus de productie gaat niet zo snel als het zou moeten. Zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent op grote orders, vooral op de momenten dat je ze eigenlijk niet verwacht.
4. Te hoge kosten
Er wordt natuurlijk een offerte gemaakt voor de klant. Hierbij wil je een tarief voorstellen dat zo scherp mogelijk is. Je wilt immers niet dat de klant naar de concurrent stapt. Uiteindelijk blijkt dat je de prijs té scherp hebt gemaakt. Je komt niet uit en uiteindelijk kost het je geld in plaats van dat het je geld oplevert. Dit is een fout die in veel productiebedrijven wordt gemaakt. Het budget wordt overschreven en uiteindelijk zorgt een order voor uitgaven in plaats van inkomsten. Zorg ervoor dat je altijd alles goed berekent en dat er iemand anders is om het geheel na te rekenen voordat de offerte de deur uit gaat.
5. Communicatieproblemen
Productiebedrijven hebben vaak te maken met wijzigingen die op het laatste moment worden doorgevoerd. Een klant wil een order met 500 rode tassen wijzigen naar 500 blauwe tassen, bijvoorbeeld. Dit zou geen probleem moeten zijn, maar dit wordt wel een probleem wanneer de communicatie niet op orde is. De wijziging kan op kantoor wel binnenkomen, maar wordt niet doorgevoerd wanneer deze niet naar de werkvloer wordt gecommuniceerd. Een goede communicatie is van levensbelang in productiebedrijven, dus besteed hier altijd voldoende aandacht aan.
The post De 5 meest voorkomende missers binnen productiebedrijven appeared first on Profnews.nl.
Bron: De 5 meest voorkomende missers binnen productiebedrijven