Zeven tips om roken tijdens de werktijd te ontmoedigen

Voor zowel de werkgever als de werknemer zijn er voornamelijk nadelen aan rokend personeel. Denk maar aan de vele pauzes op korte termijn of afwezigheden door de grotere kans op ziekte, hetgeen uiteraard enkel kosten met zich meebrengt. Stoppen met roken op het werk begint met een aangepast rookbeleid, leg hierbij de focus op de voordelen voor jouw organisatie en werknemers. Let op, jouw personeel verbieden om te roken tijdens pauzes is geen optie en zou enkel contraproductief werken. Om roken te ontmoedigen volgen hieronder enkele tips om samen met je personeel de werkvloer rookvrij te maken.

1. Ontwikkel een aangepast rookbeleid

Een rookbeleid dient ter bescherming van de gezondheid van iedereen op de werkvloer, zowel de roker als niet-roker. Een rookbeleid bestaat uit een beperkt rookverbod met het instellen van vaste (rook)pauzes, het geven van voorlichting en indien nodig het nemen van sancties. Roken ontmoedigen op het werk draagt tevens bij aan de uitstraling van je bedrijf en de algemene hygiëne.

2. Rookvrije werkplek en gebouw

Als werkgever is het je plicht om werknemers te beschermen tegen tabaksrook, luidt het volgens de Tabakswet. Er is dus geen enkele verplichting om voor rokers een rookruimte te voorzien. Het kan aanmoedigend zijn om te stoppen met roken op het werk als hiervoor simpelweg geen andere mogelijkheid is dan steeds naar buiten te moeten. Roken ontmoedigen werkt beter dan verbieden.

3. Roken ontmoedigen

Volgens onderzoek wil de doorsnee roker wel stoppen met roken. Ga in gesprek met hen en luister naar hun voor- en nadelen van roken en speel hierop in. Zo zal blijken dat onder meer “eventjes ontspannen” en “sociale interactie” naar boven komen als argumenten om te roken. Dit zijn uiteraard geen gevolgen van roken maar dienen om de gedachten te verzetten, dit kan op andere manieren. Zorg bijvoorbeeld voor vastliggende pauzes, waarbij je personeel in rookvrije locaties kan ontspannen en samenzitten.

4. Informeer je werknemers

Bied je werknemer hulp bij het stoppen met roken op het werk. Afficheer informatie in de werkruimte of de eetzaal. Dit kan gaan van informatie over tabaksproducten en de schadelijkheid voor de gezondheid tot zelfs contactinformatie voor gratis hulp bij het stoppen met roken. Zo zijn er mogelijkheden voor telefonische coaching bij de gratis Stoplijn 0800-1995 of online hulp omtrent stopmethoden via de website www.stichtingstopbewust.nl

5. Geef het goede voorbeeld

Rook je zelf als werkgever? Waarschijnlijk heb je ook al gedacht om hiermee te stoppen. Probeer dit samen met één of enkele werknemers, dit zal niet enkel jullie gezondheid ten goede komen, maar zal ook nog eens bijdragen aan een optimale werksfeer. Indien stoppen niet lukt, hou je ook zelf aan de regels en sta geen extra pauzes toe om te roken, noch voor jezelf noch voor je personeel. Ontvang je geregeld klanten en bezoekers? Laat deze evenmin roken in jouw organisatie. Roken ontmoedigen is duidelijk een collectief gebeuren.

6. Een cursus “Stoppen met roken op het werk”

Indien er in jouw bedrijf meerdere rokers zijn, is het een mogelijkheid om intern of extern een antirookcursus te voorzien. Bovendien zijn de kosten belastingvrij als deze cursus onderdeel uitmaakt van je Arbobeleid. Ook wordt deze cursus, naar gelang de basisverzekering, tot wel 100 % vergoed. Het is bewezen dat het makkelijker is om te stoppen met roken indien je er niet alleen voor staat.

7. Neem sancties

Roken blijft een verslaving, sommige werknemers zullen dus halsstarrig op zoek gaan om toch te kunnen blijven roken. Gezien de boetes voor je organisatie hoog oplopen bij overtredingen vastgesteld door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), is het aan te raden om preventief streng op te treden tegenover deze halsstarrige werknemers. De aard van de sancties zijn gelijklopend met andere overtredingen van het bedrijfsreglement, gaande van (schriftelijke) waarschuwingen tot ontslag op staande voet bij herhaaldelijke overtredingen. Let wel, roken ontmoedigen werkt best door te zalven in plaats van te slaan.

The post Zeven tips om roken tijdens de werktijd te ontmoedigen appeared first on Profnews.nl.

Bron: Zeven tips om roken tijdens de werktijd te ontmoedigen