Geld voor later: zo word je een zzp’er zonder geldzorgen

Als zzp’er ben je jouw eigen werkgever. Dat heeft zo z’n voordelen, maar dat heeft zeker ook nadelen. Zo bouw je bijvoorbeeld niet automatisch een pensioen op. Ook wanneer je nog jong bent is het verstandig om hier tijdig over na te denken. Hoe je dat extra spaarpotje kan opbouwen? We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij.

Leg een spaarpotje aan voor later

Sparen is over het algemeen altijd een aanrader. Bovendien is het ook veiliger dan beleggen. Wij raden aan om tot maximaal 100.000 euro per bank te sparen. Dat bedrag valt immers onder het Depositogarantiestelsel en dan ben je zeker dat je dat bedrag niet verliezen zal. Rekening houdende met de interesten, het AOW en een pensioen van 50% van het huishoudinkomen, zou je toch minimaal 12 tot 15 % van het jaarlijks inkomen moeten sparen. Wil je ook zekerheid voor wanneer bijvoorbeeld je wagen stuk is? Dan kan dat bedrag natuurlijk ook hoger liggen.

Beleg een gedeelte van je spaarpot

Een spaarrekening geeft veel zekerheid maar zorgt ervoor dat het geld maar weinig opbrengt. Zeker wanneer we op lange termijn een reserve wensen aan te leggen, kan het interessant zijn om een gedeelte van het spaargeld te investeren. Zorg dan wel dat je je goed inleest en voor voldoende spreiding kiest. Slimmer lijkt het ons om maandelijks een gedeelte te beleggen via speciale fondsen. Zo kan je de opbrengst van je spaarrekening optimaliseren.

Investeer in de eigen woning

Investeren in een toekomst zonder geldzorgen is ook een beetje investeren in de eigen bezittingen. Extra aflossen op je hypotheek zorgt ervoor dat je huis sneller in jouw bezit komt en dat de hypotheeklasten dalen. Op latere leeftijd zal er een grote kostenpost wegvallen terwijl de woning ook een hoge waarde heeft. Ga je op pensioen? Dan kan je de woonst verkopen en kiezen voor een kleinere flat of appartement. Zo komt meteen ook een grote som vrij waarmee je een zorgeloos bestaan kan garanderen. Let wel: het geld zit vast in de stenen en zorgt ervoor dat we het niet zo snel en eenvoudig kunnen aanspreken.

Kies voor een lijfrente

Uiteraard kan je ook kiezen voor een lijfrente en zo een extra inkomen verkrijgen. Het grote voordeel: de betaalde premie is gewoon aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het nadeel: ook hier kan je niet zomaar meteen aan je geld. Een gedeelte van het spaargeld investeren in een lijfrente kan natuurlijk altijd interessant zijn.

Zet het oude werknemerspensioen verder

Mogelijks kan je als startende zzp’er een pensioen opbouwen door je oude werknemerspensioen voort te zetten. Dat zorgt voor een hogere mate van zekerheid en je weet vooraf welk vast bedrag je moet inleggen. Ook kan het interessant zijn voor de inkomstenbelasting. Het nadeel is dan weer dat je met handen en voeten vastgebonden bent aan dat werknemerspensioen: ook wanneer de zaken minder gaan moet je het vaste bedrag nog steeds ophoesten en bovendien moet je alle touwtjes uit handen geven en hopen dat het geld in goede handen komt.

Tot slot kan je uiteraard nog steeds rekenen op de Algemene Ouderdomswet maar die pensioenuitkering is wel erg laag. Ook weet je nu nog lang niet wat de AOW-leeftijd zal zijn wanneer je eindelijk halverwege de zestiger jaren bent. Die onduidelijkheid is niet optimaal.

The post Geld voor later: zo word je een zzp’er zonder geldzorgen appeared first on Profnews.nl.

Bron: Geld voor later: zo word je een zzp’er zonder geldzorgen