In tijden van economische optimalisatie kan je al eens op straat komen te staan. Prettig is natuurlijk anders in tijden waar de banen niet zomaar voor het oprapen liggen. Een WW-uitkering lijkt dan soms een noodzakelijkheid te worden. Tijdens de WW-uitkering gaan we klassiek op zoek naar een nieuwe baan. Toch hoeft dat geen verplichting te zijn. Vanuit een WW-uitkering kan je immers ook zelf een bedrijf starten. Vaak behoud je jouw uitkering maar toch zijn er enkele addertjes onder het gras.
Hoe kan je vanuit de WW ZZP’er worden?
Vanuit het UWV zal je een coach toegewezen krijgen. Deze werkcoach moet je begeleiden tijdens het zoeken van een nieuwe baan en het bijhorende sollicitatieproces. Toch kan je bij jouw coach ook aankloppen indien je vanuit de WW ZZP’er worden wil. De coach zal jou dan begeleiden op de weg naar het ondernemerschap. Ga je wel niet zomaar uitschrijven als werkzoekende en dring daar ook op aan bij de coach: het verlies van het WW naast ZZP zou immers een zonde zijn.
Na jouw ambitie-uiting zal de coach nagaan of het ondernemerschap wel echt iets voor jou is. Vaak zal je een aantal testen moeten afleggen die testen of je wel over de noodzakelijke ondernemerskwaliteiten beschikt. Ook zal je een specifieke cursus of training moeten volgen die je moet klaarstomen voor het ondernemerschap. Het is belangrijk dat je gedurende deze periode nog steeds over de WW-uitkering kan blijven beschikken. Klaar? Nog niet helemaal: het UWV hecht veel belang aan het ondernemingsplan. In dat ondernemingsplan zal je de haalbaarheid van jouw project onderzoeken en zal je eveneens jouw visie op de toekomst begroten. Een financieel plan maakt onlosmakelijk deel uit van het ondernemingsplan. Weet trouwens dat je gedurende de periode van het opstellen van het ondernemingsplan vrijgesteld bent van de sollicitatieplicht en gewoon het WW naast ZZP kan blijven behouden.
Keurt het UWV het ondernemingsplan goed? Dan kan je je inschrijven bij de KvK. Weet wel dat er vanaf dit moment drie keuzes zijn:
- Ondernemer worden met een startperiode;
- Ondernemer worden zonder startperiode maar met behoud van WW naast ZZP;
- Ondernemer worden zonder startperiode maar zonder behoud van WW naast ZZP.
Ondernemer worden met een starperiode
Via de zogenaamde startersregeling mag je al jouw tijd aan jouw eigen onderneming spenderen en ben je vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Bovendien ontvang je nog steeds jouw (verminderde) WW-uitkering. De WW-uitkering ligt 29% lager maar blijft wel gedurende zesentwintig weken behouden (tenzij je minder lang recht hebt op een WW-uitkering). Weet wel dat er aan de startersperiode voorwaarden zijn verbonden:
- De kans moet voldoende groot zijn om uiteindelijk voldoende geld te verdienen met de eigen onderneming (belang van het financieel plan is groot);
- Je moet de online training “Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering” hebben volbracht;
- Je moet het formulier “Inkomstenopgave” via “Mijn UWV” invullen en opsturen;
- Je mag geen opdrachten doen voor jouw vorige werkgever (ter voorkoming van schijnzelfstandigheid).
Na de startperiode kan je gewoon doorgaan als zelfstandige. Dan moet je wel alle uren doorgeven aan het UWV.
Ondernemer worden zonder startersperiode
Je kan ook zonder startersperiode overstappen naar een bestaan als ondernemer. Hierbij zal het UWV een fictief maandinkomen berekenen gebaseerd op het vroegere uurloon (al dan niet omgerekend). Op basis van het vroegere uurloon en het aantal gepresteerde uren als ondernemer, wordt de uitkering gemilderd. In dit regime zal je alle gepresteerde uren moeten doorgeven aan het UWV en zal je eveneens niet vrijgesteld zijn van de sollicitatieplicht. Blijkt alles goed te lukken en bereiken jouw inkomsten de grens van 87,5% van het WW-maandloon? Dan moet je dat via het Wijzigingsformulier WW doorgeven aan het UWV. Vanaf dat moment zal de WW-uitkering worden stopgezet. Geef je het niet of laattijdig door? Dan zal je als ZZP’er WW moeten terugbetalen.
Als ZZP’er WW terugbetalen?
Soms zal je als ZZP’er ontvangen WW-uitkeringen of -toeslagen moeten terugbetalen. Dat is bijvoorbeeld het geval indien je naast het WW ook een toeslag hebt ontvangen. Ook wanneer je met de toeslag, de zakelijke inkomsten en de WW-uitkering uiteindelijk boven het sociaal minimum terechtkomt, zal je de toeslag (deels) moeten terugbetalen.
Er zijn trouwens nog heel wat andere terugbetalingsoorzaken te bedenken. Voerde je tijdens de startperiode bijvoorbeeld toch opdrachten uit voor jouw vorige werkgever? Dan verlies je niet alleen het verdere recht op een uitkering maar kan het UWV eveneens een boete opleggen. Informeer je met andere woorden altijd goed over de uiteenlopende voorwaarden.
Opgelet: bijzondere regeling als ex-werknemer overheid of onderwijs
Bovenstaande regeling is van toepassing op ex-werknemers uit de private sector. Werkte je voor de overheid of in het onderwijs? Dan wijkt de procedure gedeeltelijk af. Zo zal bijvoorbeeld een positief advies van jouw ex-werkgever noodzakelijk zijn om gebruik te kunnen maken van de onderzoeks- en/of startersperiode.
The post ZZP’er worden vanuit een WW-uitkering: het kan (maar let toch op) appeared first on Profnews.nl.
Bron: ZZP’er worden vanuit een WW-uitkering: het kan (maar let toch op)