Wat is rittenregistratie?

Een rittenregistratie is bedoeld om voor de Belastingdienst bij te houden dat er per jaar niet meer dan 500 kilometer privé gereden is met een zakelijke auto. In dit kader wordt dan ook wel gesproken over kilometerregistratie. De rittenregistratie moet volgens de regels van de Belastingdienst aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Vermelding bij rittenregistratie

In de rittenregistratie moeten een aantal gegevens zorgvuldig worden bijgehouden. Als je privé gaat rijden, moeten de ritgegevens vermeld worden. Het merk van de auto dient te worden benoemd net als het type auto en het kenteken van de wagen. Verder dient aan de hand van de registratie duidelijk te zijn in welke periode je de auto privé hebt gebruikt. Per rit voor privégebruik dien je de datum te vermelden. De beginstand en eindstand van de kilometerteller vermeld je eveneens net als het vertrekadres en het adres waar je aankomt. Mocht je een andere route dan de meest gebruikelijke route nemen dan dient dat eveneens genoteerd te worden. Uiteraard dient per rit aangegeven te worden of het een privérit betreft of een zakelijke rit. Als er sprake is van een gecombineerde rit kun je de zogenoemde privé-omrijdkilometers noteren.

Belang van een rittenregistratie

Het bijhouden van de ritten in een rittenregistratie is van groot belang net als dat daarbij de regels gevolgd moeten worden. Op het moment dat er niet aan de eisen voldaan wordt of als je helemaal niets hebt bijgehouden, is er een bijtelling van toepassing. De bijtelling voor privégebruik verreken je in dat geval met de autokosten van je bedrijf. Er is echter nog een uitweg. Als je namelijk op een of andere manier kunt aantonen dat je per jaar niet meer dan 500 kilometer privé gereden hebt, wordt dat ook geaccepteerd.

Simpele registratie voor bestelwagens

Als je ondernemer bent en je bestelwagen gebruikt om dagelijks veel ritten te rijden voor de uitvoering van werkzaamheden is er een vereenvoudigde rittenregistratie. In dat geval kun je aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt per jaar met een simpele rittenregistratie in combinatie met het opnemen van de zakelijke adressen in de administratie. Voor rijinstructeurs geldt overigens dat per werkdag het alleen maar nodig is om de beginstand en eindstand van de kilometerteller te noteren.

Controle rittenregistratie

De Belastingdienst heeft altijd de mogelijkheid om de door jou bijgehouden rittenadministratie te controleren. Het is dus aan te raden om er niet te licht mee om te gaan en steeds alle gegevens van de rit bij te houden. De controle door de Belastingdienst kan tot zeven jaar teruggaan. Dat is dus ook de periode waarin je de rittenadministratie moet bewaren. De controle vindt ook tussen instanties plaats. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld van de informatie van het Centraal Justitieel Incassobureau gebruikmaken. Bijvoorbeeld op het moment dat jij een boete hebt gekregen tijdens een rit die niet voorkomt in de rittenadministratie kan dat aanleiding tot een verdere controle geven. Deze rit telt voor de Belastingdienst dan mogelijk als privérit en telt mee voor het totaal aantal van 500 kilometer op jaarbasis.

The post Wat is rittenregistratie? appeared first on Profnews.nl.

Bron: Wat is rittenregistratie?