Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker, ook voor ondernemingen. Niet alleen omdat het de onderneming een voordelig imago oplevert, maar ook omdat ondernemers er heel wat voordelen uit kunnen putten. Aangezien MVO zo’n breed begrip is, weten ondernemers vaak niet hoe ze het in de praktijk om kunnen zetten. Aan de hand van volgende zeven duurzame tips helpen we je alvast de duurzame weg op.
# 1. Kies voor duurzame financiën
Het bedrijf verduurzamen hoeft lang niet altijd via ingrijpende en structurele wijzigingen te gebeuren. Ook duurzame financiën kunnen een wereld van verschil betekenen. Kies bijvoorbeeld voor een zakelijke rekening bij een duurzame bank. Zo’n bank gaat dan niet de wapenindustrie financieren maar kiest eerder voor organisaties die zich op ecologisch en sociaal vlak inzetten. Ook hoge managementbonussen blijven ook gewoon uit. Niet alleen kan je jouw geld bij zo’n duurzame bank plaatsen, bovendien kan je er ook een voorbeeld aan nemen. Corruptie tegengaan, een deel van de winst gebruiken voor maatschappelijke financiën en investeren in duurzame partners, zijn daar slechts enkele voorbeelden van.
Tip: Open een zakelijke rekening bij een duurzame bank. Ook wanneer je belegt, plaats je het duurzaamheidsbeginsel hoog in het vaandel.
# 2. Energie en energiebesparing
Bij het verduurzamen van de energie kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor het zelf duurzaam opwekken ervan. Toch vergt dat heel wat financiële inspanningen. Daarom is het misschien een beter idee om in een eerste fase te kiezen voor een leverancier van groene stroom. Bovendien kunnen we ook rekening houden met het vermogen en het bijhorend verbruik van onze toestellen. Vooral wanneer een toestel aan vervanging toe is, kan je die vervangen door een duurzame variant. Denk bijvoorbeeld aan een printer met een slaapstand waarbij het verbruik tijdens het niet-gebruik ervan wordt gereduceerd. Uiteraard heeft een lager verbruik ook een lagere energiefactuur tot gevolg, wat dan weer positief is voor de winstcijfers van de onderneming. Het besparen van energie kan trouwens ook structureel verlopen, denk bijvoorbeeld aan het beter isoleren van de kantoorruimte.
Tip: Kies voor groene energie en vervang toestellen door energievriendelijke varianten. Energielabels brengen vaak duidelijkheid.
# 3. Kies voor duurzame leveranciers
Alle eigen inspanningen worden teniet gedaan indien dezelfde criteria niet worden gehanteerd door jouw leveranciers. Door enkel te kiezen voor duurzame leveranciers, kies je voor een verantwoord ondernemingsproces. Bovendien moedig je zo andere ondernemingen aan om de nodige inspanningen te verrichten.
Tip: Vraag bij een aanbesteding ook meteen naar de inspanningen op vlak van duurzaamheid. Bij het vergelijken van de offertes neem je dan ook niet enkel de prijs in aanmerking.
# 4. Zorg voor een duurzame afvalverwerking
Duurzaam ondernemen doen we niet alleen door gerecycled printpapier aan te schaffen. Ook zelf bijdragen aan een duurzame afvalverwerking, is noodzakelijk. Dat doen we in de eerste plaats door te kiezen voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Bovendien is ook een adequate afvalscheiding cruciaal. Voor grote ondernemingen heeft dat trouwens heel vaak enkele belangrijke voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een elektronicabedrijf waarbij de koperen onderdeel gerecycled worden en doorverkocht worden aan een metaalverwerkingsbedrijf óf opnieuw gebruikt worden tijdens het productieproces. Niet enkel duurzaam, maar bovendien ook veel efficiënter.
Tip: Analyseer de afvalverwerking en onderzoek waar afval extra gescheiden kan worden. Bekijk eveneens of hier financiële voordelen uit gehaald kunnen worden die de gemaakte inspanningen kunnen bekostigen.
# 5. Doe beroep op financiële steunmiddelen
Duurzaam ondernemen brengt heel wat kosten met zich mee. Toch mag dat jou niet afschrikken. Agentschap NL heeft bijvoorbeeld heel wat milieu- en innovatiesubsidies die het kostenpostje sterk kunnen relativeren. Ook regionaal en zelfs op Europees niveau zijn er enkele interessante subsidies te verkrijgen. We denken hierbij niet alleen aan het groenfonds, de financieringsondersteuning van het IFC (International Finance Corporation) en de energie-investeringsaftrek. Een compleet overzicht bieden, kunnen we echter niet. De materie is immers zo gespecialiseerd en wijzigt zo snel, dat wat we vandaag schrijven morgen opnieuw anders kan zijn. Eventueel kan dan ook een subsidiebureau ingeschakeld worden om het onderzoek voor jou te verrichten. Wil je echter zelf aan de slag? Dan kan je via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland steeds een actueel overzicht verkrijgen.
Tip: Beperk de kosten via een handige subsidie of verkrijg een extra voordelige financiering via een van de (inter)nationale fondsen.
Extra tip: Lees ook dit advies voor het verkrijgen van een subsidie.
# 6. Plaats jouw inspanningen in de kijker
Aan het begin van dit artikel haalde ik het reeds aan: duurzaam ondernemen doen we niet alleen om een ‘goed imago’ te verkrijgen. Toch mag je jouw inspanningen zeker in de kijker plaatsen. Levert dat ook een extra klant op? Dan is dat een extra voordeel. Er zijn verschillende keurmerken waar je jouw bedrijf bij kan aanmelden. Elk keurmerk heeft zijn eigen criteria en registratieproces, waardoor lang niet ieder keurmerk binnen handbereik ligt. We denken onder andere aan het Europees Ecolabel maar evenzeer aan het Cradle to Cradle-certificaat of het Europees biologisch keurmerk. Ook hier is het opsommen van alle keurmerken geen eenvoudige taak. Toch kan je de EU-keurmerken eenvoudig raadplegen via de website van de Europese Commissie.
Tip: Haal extra voordeel uit jouw duurzame inspanningen en kies voor een keurmerk. Zo weten ook jouw klanten dat de onderneming zich inzet op vlak van duurzaamheid.
# 7. Kies voor een duurzame analyse
Alhoewel bovenstaande tips je alvast op de goede weg kunnen zetten, zullen ze lang niet voor iedere onderneming inzetbaar zijn. Diezelfde zienswijze hoort echter ook hier geïncorporeerd te zijn. Denk na waar de onderneming bepaalde processen duurzamer kan laten verlopen en hoe het noodzakelijke budget hiervoor kan worden vrijgemaakt. Denk steeds ook in een breder kader. Zo kan het gebruik van verpakkingsmateriaal op maat een grote kost met zich meebrengen, maar kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat gelijktijdig meer producten getransporteerd kunnen worden. Minder verpakkingsmateriaal, minder brandstofverbruik en minder transportkosten zijn het logisch gevolg. Mogelijks zal het leuke keurmerk ook nog eens voor extra omzet zorgen. Krijg je er nog een subsidie bovenop? Dan is het plaatje helemaal compleet.
Tip: Ga zelf op zoek naar waar het bedrijf kan verduurzamen. Maak een begroting op van de te maken kosten en onderzoek hoe en waar het noodzakelijke budget vandaan gehaald kan worden.
The post Zeven tips om jouw onderneming te verduurzamen appeared first on Profnews.nl.