Vind de balans tussen spanning en ontspanning

Vrijwel iedere ervaart in meer of minder mate spanning. Al gebeurd er niets in je leven, dan kun je nog gewoon gespannen zijn over iets kleins. Maar de meeste mensen maken voldoende mee om pas gespannen te zijn over iets wat meer complex is. Of als men langdurig onder druk staat. Hoe dan ook, als je spanning ervaart zul je de balans tussen spanning en ontspanning moeten vinden. Te veel spanning levert op de lange termijn namelijk veel problemen op.

Veroorzakers van spanning

In de privésituatie krijgt iedereen te maken met momenten van spanning. Dit kan te maken hebben met problemen zoals ziekte en overlijden, maar ook met bijvoorbeeld een examen of een beginnende relatie. In het bedrijfsleven wordt spanning vooral veroorzaakt door werkdruk. Deze werkdruk kan komen de door de hoeveelheid werk die er moet gebeuren, maar ook de complexiteit. Bijvoorbeeld een manager in de zorg, die de zorg aan een cliënt moet inperken vanwege het ontbreken van de financiële middelen. Of een service medewerker die een installatie zo snel mogelijk moet repareren omdat de klant productieverlies lijdt.

Op tijd ontspannen

Iedereen kan voor zijn eigen situatie wel omschrijven wat spanning veroorzaakt. Doe dit ook regelmatig, dan besef je wanneer je moet ontspannen. Belangrijke regel is dat je bij kleine spanning, weinig ontspanning nodig hebt. Maar bij grote spanning heb je veel ontspanning nodig. Hoe meer je hoofd bezet is met je werk, hoe rigoureuzer je er af en toe afstand van moet nemen. Om op tijd te ontspannen moet je dus weten wanneer de spanning teveel wordt. Voordat dit gebeurt moet je ingrijpen en je ontspanning zoeken.

Balans tussen spanning en ontspanning

Een goede balans tussen spanning en ontspanning is dat je periodiek voelt dat je volledig ontspannen bent. Dit klinkt vaag, maar het is nu eenmaal voor iedereen anders waar de balans ligt. Mooi uitgangspunt is dat je tijdens het weekend helemaal niet aan je werk denkt. Dat je daarnaast kunt genieten van de tijd met familie en vrienden zonder gehinderd te worden door spanning. Ieder persoon zal voor zichzelf moeten uitvinden waar de balans voor hem/haar ligt.

Tips om de balans te bewaren

Hoewel het niet te omschrijven is wat de balans voor iedereen is, kunnen we wel tips geven om de balans te vinden:

  1. Leer de signalen van overbelasting herkennen;
  2. Niet aan het werk, dan ook niet bezig zijn met je werk;
  3. Zorg voor een wekelijkse hobby of activiteit die je aandacht opslokt;
  4. Sporten is een goede methode om geestelijk te ontspannen, fit zijn betekent ook dat je meer spanning aan kunt;
  5. Een actief sociaal leven is een goede tegenhanger van stress;
  6. Een goedbetaalde maar stressvolle baan? Ga vaker op vakantie;
  7. Vraag af en toe aan je omgeving of zij je ontspannen vinden;
  8. Ga iedere week de natuur in, al is het maar een uur wandelen.

De balans tussen spanning en ontspanning is voor iedereen anders. Belangrijk is dat je bij jezelf herkent wanneer je gespannen bent en blijft. Ga niet over je grens maar zoek ontspanning in iets wat de aandacht van je werk afleidt.

The post Vind de balans tussen spanning en ontspanning appeared first on Profnews.nl.

Bron: Vind de balans tussen spanning en ontspanning