Net zoals alle andere autobestuurders moet je je als zzp’er verplicht verzekeren voor jouw wettelijke aansprakelijkheid. De schade aan de eigen auto valt niet onder die verplichte verzekering, maar is meestal wel aangeraden. Welke autoverzekeringen er zijn en hoe men de premie van jouw autoverzekering zal berekenen? Wij leggen een en ander voor jou uit.
De verschillende autoverzekeringen
In de eerste plaats is er natuurlijk de verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Die verzekering biedt dekking indien de eigen aansprakelijkheid in het gedrang komt. Dat is zo indien jij een fout beging en daardoor een andere weggebruiker schade berokkende of indien je door jouw fout schade toebracht aan materiële zaken. De schade aan het eigen voertuig valt niet onder de WA-verzekering maar schade veroorzaakt door een inzittende wel (bv. door het portier te openen en een fietser tot val te brengen).
Voor auto’s ouder dan zeven jaar wordt vaak enkel gekozen voor de WA-verzekering. Weet wel dat ook hier uitgebreidere formules mogelijk zijn. Zij bieden dan bijvoorbeeld wel dekking indien de schade niet ontstond ten gevolge van een eigen fout maar er geen bekende aansprakelijke aanwijsbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding met een wild dier, stormschade of in het geval van diefstal.
Is de auto jonger dan zeven jaar? Dan is een zogenaamde allriskverzekering een aanrader. Hier is de schade aan het eigen voertuig zo goed als volledig gedekt, zelfs wanneer de schade ontstond ten gevolge van een eigen fout door de bestuurder. Meestal is de schade aan de eigen aanhanger echter niet gedekt door de allriskverzekering.
Privé of zakelijk te verzekeren?
Laten we alvast met de deur in huis vallen: een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere verzekering. Dat heeft natuurlijk te maken met het grotere risico. Een zakelijke auto zal immers grotere afstanden afleggen en soms is er ook nog eens sprake van wisselende bestuurders. Of je als zzp’er moet kiezen voor een privé- of een zakelijke autoverzekering? Dat is afhankelijk van het gebruik van de auto.
Bij louter sporadisch zakelijk gebruik kan je de auto vaak nog steeds privé verzekeren. Bij betaald personenvervoer, koeriersdiensten en goederenvervoer zal je uiteraard moeten kiezen voor een zakelijke autoverzekering. Het overwegend privé of zakelijk gebruik van de auto zal met andere woorden een belangrijke rol spelen. Leg de situatie hoe dan ook voor aan de verzekeraar die de beste verzekeringsformule zal voorstellen.
Beïnvloedende factoren voor de premieberekening
Er heerst een grote concurrentie op de verzekeringsmarkt. Iedere verzekeraar gebruikt eigen berekeningsmethoden om het risico en zo ook de premie te bepalen. Offertes opvragen blijft dan ook belangrijk. Echter zijn er wel verschillende variabelen die door de meeste verzekeringsmaatschappijen in rekening worden gebracht. Een eenvoudige navraag bij de verzekeringsdienst van HEMA leert ons dat men onder andere rekening houdt met de leeftijd van de regelmatige bestuurder, diens schadeverleden, het aantal kilometers per jaar, de specificaties van het voertuig, het bedrijfsmatig gebruik ervan en eventuele regionale verschillen. Uiteraard spelen eventuele gekozen dekkingen eveneens een rol.
Opletten bij bijzondere gevallen
Leg bijzondere situaties steeds in alle transparantie voor aan de verzekeraar. Soms biedt een standaard verzekering immers onvoldoende dekking. Dat is bijvoorbeeld het geval indien je over een eigen parking beschikt waar verschillende eigen voertuigen zich bevinden. In zo’n geval is er immers geen sprake van aansprakelijkheid en zal een sistercar-clausule vaak aangewezen zijn. Gebruik je vaak een aanhanger, zijn er vaak inzittenden in de auto of bevinden er zich soms dure goederen op de achterbank? Geef dat allemaal aan bij de verzekeraar. Enkel op die manier geniet je van een optimale zekerheid wanneer je de weg opgaat.
The post Autoverzekering voor zzp’ers, dit moet je weten! appeared first on Profnews.nl.