De 7 grootste netwerkmissers

Tegenwoordig draait alles om netwerken. We zijn constant actief op social media en we proberen zo veel mogelijk te netwerken in een dag, zodat we er (hopelijk) voordeel uit kunnen halen. We leven bijna online en ieder gesprek gaan we vol goede moed aan. Dan is het natuurlijk zonde als je het helemaal verkeerd aanpakt tijdens het netwerken. Het doet je dan eerder kwaad dan goed. Wij presenteren je de 7 grootste netwerkmissers, zodat jij kunt voorkomen dat jij ook deze fouten maakt tijdens het netwerken.

1. Je bent er als je iets nodig hebt

Lekker actief netwerken is altijd goed voor je business, maar het werkt je tegen als je alleen mensen aanspreekt en contacten onderhoudt wanneer je iets nodig hebt. Wanneer je vervolgens hebt bereikt wat je wilde bereiken, dan laat je niets meer van je horen tot op het moment dat je wel weer iets kunt gebruiken. Dit gaat je al snel tegenwerken.

2. De waarheid verdraaien of aanpassen

Netwerken moet eerlijk en betrouwbaar zijn. Ondernemers die leugentjes om bestwil presenteren op de sociale netwerken lopen al snel tegen de lamp. Er zijn altijd wel mensen online die weten dat de waarheid net even ander is. Als een leugen uitkomt, hoe klein deze misschien ook is, zal dit altijd in je nadeel werken. Houd het daarom altijd open en eerlijk.

3. Klagen om te klagen

Ken je dat, van die werkgevers die wel altijd zeuren als er iets verkeerd gaat, maar die nooit eens een schouderklopje uitdelen als iemand het verdiend heeft? Dit gebeurt ook tijdens het netwerken. Er zijn mensen die klagen om het klagen. Die alleen op zaken reageren als zij kritiek kunnen uiten en niets van zich laten horen als er iets te vieren valt. Deze mensen worden al snel geweerd. Kun je iemand echt helpen met een beetje kritiek? Geen probleem natuurlijk! Maar word niet die persoon die altijd wel iets te klagen heeft.

4. Het vertonen van stalkgedrag

Er zijn mensen die tijdens het netwerken soms echt het idee krijgen dat zij met een stalker te maken hebben. Iemand heeft aangegeven nog even ergens over na te willen denken om vervolgens zelf te bellen. Vervolgens krijgt deze persoon twee of meer berichten per dag met de vraag of er al nagedacht is. Dit is bijzonder vervelend en het spreekt zeker niet in je voordeel. Natuurlijk kun je best eens iemand aan een afspraak herinneren, maar doe dit pas als je zeker weet dat de andere partij het vergeten is en doe dit ook maar één keer.

5. Netwerken zonder respect voor de ander

Respect, bestaat dat nog? Jazeker, maar we moeten er wel allemaal aan meewerken. Met regelmaat loopt het tijdens het netwerken uit de hand. Als er emoties bij komen kijken, dan gaat het respect vaker verloren. Probeer tijdens het netwerken altijd de controle over je emoties te houden. Merk je dat je boos of gefrustreerd wordt? Laat het gesprek dan even rusten.

6. Het tonen van valse interesse

Een gesprek kan heel snel van positief naar negatief omslaan wanneer er valse interesse wordt getoond. Iemand neemt contact op en lijkt eerst echt interesse te tonen, maar uiteindelijk ging het allemaal om het stellen van die ene vraag. Eigenbelang! Je kunt het nog zo verbloemen, als je contact opneemt om er zelf beter van te worden, dan wordt dit al snel opgemerkt. Geef gewoon direct aan wat je wilt en toon daarna verdere interesse. Dit komt veel beter over.

7. Wanneer alles om jou draait

Netwerken moet twee kanten op gaan. Met eenrichtingsverkeer kom je er niet. Veel mensen maken de fout door echt alleen over zichzelf te praten of alleen over het eigen werk en het eigen bedrijf te communiceren. Dit is erg vervelend en je komt erg egoïstisch over. Probeer ook voldoende interesse in anderen te tonen.

The post De 7 grootste netwerkmissers appeared first on Profnews.nl.

Bron: De 7 grootste netwerkmissers