De stap van het hbo of de universiteit naar de arbeidsmarkt is groot. Uit onderzoek van het Research Centrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat een fors deel van de studenten zich onvoldoende voorbereid voelt op de arbeidsmarkt. Dan is het belangrijk dat je kiest voor een werkgever die investeert in jouw ontwikkeling.
Jouw professionele groei staat op één, maar een young professional zoekt nog veel meer in een eerste werkgever. Denk aan een uitdagende functie met voldoende variatie en een open, collegiale werkomgeving. Dit totaalpakket draagt eraan bij dat jouw werk een positieve impact heeft. Op jezelf, je klanten en de samenleving.
Het is cruciaal om een werkgever te kiezen die dit begrijpt, en die investeert in de vaardigheden die je in je verdere loopbaan nodig hebt. Maar welke skills zijn nou echt waardevol? Deze 5 vaardigheden komen zeker van pas in jouw carrière.
1. Analytisch vermogen
Steeds meer zakelijke beslissingen worden genomen op basis van inzichten die zijn gebaseerd op harde data. Analyse van de data stelt een financieel specialist, commercieel adviseur of manager in staat om – met behulp van technologie – de vertaalslag te maken naar zogeheten ‘actionable’ inzichten voor de business.
Als ‘analytisch professional’ ben je van veel markten thuis. Je beschikt niet alleen over een sterk analytisch vermogen. Je bent ook in staat om de uitdagingen waar de business voor staat te doorgronden. De resultaten van analyses kun je enthousiast communiceren en omzetten in inzichten. Een goede analist is eigenlijk een verhalenverteller.
Analysevaardigheden zijn tot op zekere hoogte trainbaar. Je kunt hiervoor een speciale cursus volgen, maar er zijn ook allerlei gratis apps voor het trainen van cognitieve vaardigheden. Een aanrader is de app Lumosity. Deze app bevat meer dan 50 minigames – ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers – waarmee je onder andere je probleemoplossend vermogen versterkt.
Er zijn nog veel meer educatieve apps die van grote waarde kunnen zijn voor je carrière. Zo kun je met Google Primer via interactieve lessen nieuwe business- en marketingskills leren. Dergelijke tools kunnen ook tijdens je studie waardevol zijn.
2. Financieel management
Er zit een groot verschil tussen de theorie op de hogeschool of universiteit en in de praktijk. Bovendien is financieel management een vakgebied waar in korte tijd veel verandert.
Het blijft een veelgevraagde vaardigheid. Bij veel projecten komen namelijk financiële planningen en rapportages kijken. Het is daardoor wel zaak om je kennis en expertise continu bij te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het volgen van trainingen en cursussen en het bijwonen van evenementen op het gebied van financieel management. Het helpt daarnaast ook om op regelmatige basis te sparren met een mentor binnen de organisatie.
Helemaal ideaal is het als je werkgever over een eigen opleidingsinstituut beschikt waar je deze competenties verder kunt verbeteren. Zo kunnen werknemers van Deloitte intern opleidingen volgen om zich verder te ontwikkelen als finance professional. Daarnaast heeft Deloitte experts in huis die kennis hebben van nieuwe technologische ontwikkelingen binnen de Finance sector, zoals blockchain en mobiel betalen.
3. Rapportage en presentatie skills
In vrijwel elke functie zal je intern en extern verslag moeten doen van je werkzaamheden. Het is erg belangrijk dat je je boodschap op overtuigende en verklarende wijze kunt overbrengen, zowel in woord als geschrift.
Zelfs inhoudelijk ijzersterke pitches en projectvoorstellen sterven in schoonheid als de boodschap onaantrekkelijk verpakt is. Gebruik bijvoorbeeld een online tool als Prezi om een presentatie met een originele, frisse look te maken. Of bekijk deze leerzame Ted Talk van de Zweedse presentatie-expert David Phillips: ‘How to avoid death by PowerPoint’.
4. Technische affiniteit
Als bedrijfseconoom, financieel specialist of consultant moet je technisch onderlegd zijn. Alle skills hierboven hebben raakvlakken met technologie. Voor je werk gebruik je dan ook allerlei soorten kantoorprogramma’s en projectmanagementtools tot complexe simulatiemodellen en data-analyseplatforms.
De digitale economie vraagt om diepgaande kennis van technologie in de breedste zin van het woord. Verdiep je dus in zaken als cybersecurity en zelflerende algoritmes, bijvoorbeeld door regelmatig technologieblogs als Wired, TechCrunch en Mashable te lezen. Of volg eens een online programmeercursus via de Code Academy. Met een brede interesse kom je al een heel eind.
5. Leiderschap en communicatie
Zelf ben je misschien een expert in je vakgebied, maar kun je ook als leider het beste uit anderen halen? Om effectief leiding te geven en optimaal te functioneren in een team, moet je een aantal ‘soft skills’ beheersen. Zo zijn uitmuntende communicatieve vaardigheden een absolute must. Denk aan het motiveren van collega’s, delegeren en het geven van feedback.
Er is geen simpel trucje om een goede leider te worden. Het is vooral een kwestie van ervaring opdoen. Wel kun je op dit gebied veel leren van succesvolle leidersfiguren zoals Virgin-topman Richard Branson. Lees bijvoorbeeld zijn boek ‘The Virgin Way: Everything I Know About Leadership’. Of bekijk YouTube-filmpjes over de leiderschapsstijl van Apple-icoon Steve Jobs. Uiteraard helpen ook opleidingen en on-the-jobtrainingen, bijvoorbeeld bij Deloitte.
Positieve impact
Ga op zoek naar een werkgever met oog voor persoonlijke ontwikkeling, waar talenten volop de kans krijgen om zich te ontplooien. Een goede werkgever weet dat een investering in jouw vaardigheden zich uiteindelijk dubbel en dwars uitbetaalt. Houd daar rekening mee bij je eerste baan. Die kies je namelijk maar één keer.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deloitte.
The post Deze 5 vaardigheden zijn belangrijk voor je carrière appeared first on Profnews.nl.