DGA en echtscheiding: dit is wat je moet weten

Je hebt besloten om te gaan scheiden of om de samenleving met jouw partner te beëindigen. Een heftige periode die emotioneel erg beladen kan zijn. Hoe ga je scheiden? Welke verdeling moet er plaatsvinden? Wat moet er allemaal geregeld worden en hoe moet je een echtscheiding aanvragen? Allemaal vraagstukken die tijdens deze periode gaan spelen. Bij een echtscheiding komt er veel informatie over de nieuwe situatie op je af. Wanneer een van de gehuwden directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een onderneming is, maakt dit de zaak nog ingewikkelder. Daarom is het belangrijk om te weten wat er allemaal bij een echtscheiding komt kijken.

Een emotionele achtbaan

Bij ongeveer 30% van de scheidingen zijn er problemen rond financiën en/of het ouderschapsplan. Als je hebt besloten om te gaan scheiden, dan kunnen emoties hoog oplopen wanneer er onenigheid ontstaat met jouw partner. Wanneer je als directeur-grootaandeelhouder van een onderneming (DGA) gaat scheiden van jouw partner, dan kan dit een langer en ingewikkelder proces zijn met betrekking tot de zaken die afgehandeld moeten worden. Het kost relatief veel tijd, energie, stress en geld. Zeker als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.

Welke gevolgen heeft een scheiding?

Wanneer de emoties hoog oplopen, is het belangrijk om de emoties van zaken te scheiden. Wanneer je er samen niet uitkomt, is het prettig om een goede advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in familierecht bijvoorbeeld. Ga je scheiden en vraag je je af welke gevolgen dit heeft voor de onderneming? Laat je adviseren over zowel de familierechtelijke als ondernemingsrechtelijke kant van de scheiding. Kies jouw jurist via Leggle, de intake is gratis! Je ontvangt duidelijke en scherpe juridische formulering, correcte vaststelling van alimentatie en bemiddeling in schikking (inboedel). Natuurlijk staan de belangen van de kinderen bovenaan de prioriteitenlijst!

Wanneer er kinderen bij betrokken zijn

Elk jaar krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Soms gaat het goed, vaak ook niet. 1 op de 5 van de jaarlijks gescheiden stellen-met-kinderen, kiest inmiddels voor het co-ouderschap. Dit betekent veel overleggen, je ego inslikken en doen wat het beste is voor je kind(eren). Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze. Bedenk samen wat jullie kind(eren) nodig heeft om zich veilig te voelen en uit te groeien tot een evenwichtige volwassene. Voor elk kind is een veilige, stevige basis essentieel voor zijn (sociaal-emotionele) ontwikkeling. Denk met elkaar na over welke uitdagingen je tegen kunt komen bij co-ouderschap en hoe jullie hier samen mee omgaan. Schakel een deskundige in als jullie advies nodig hebben.

Wat gebeurt er met de onderneming?

Scheiden is een zeer ingrijpende en leven veranderende beslissing, maar ook een kostbare procedure. De inboedel wordt verdeeld, maar er moet ook worden nagedacht over de omgangsregeling met de kinderen indien deze er zijn, wat er met het huis gebeurt, hoe het alimentatiegeld wordt verdeeld en de overige bezittingen en pensioen moeten worden geregeld. Er komt veel kijken bij een echtscheiding, al helemaal als er een ondernemer bij betrokken is. Want wat gebeurt er eigenlijk met de onderneming? Kan de (ex-)partner aanspraak maken op een deel van het vermogen van de onderneming? En waarvan is dit afhankelijk? Laat je goed adviseren door een jurist zodat de continuïteit van de onderneming gewaarborgd blijft.

The post DGA en echtscheiding: dit is wat je moet weten appeared first on Profnews.nl.

Bron: DGA en echtscheiding: dit is wat je moet weten