Feestje op kosten van de zaak? Houd rekening met deze aandachtspunten

Als ondernemer mag je de kosten fiscaal aftrekken van jouw winst. Het is dan ook altijd een beetje wikken en wegen welke kosten je al dan niet mag aftrekken dat de Belastingdienst zal aanvaarden. Kan je bijvoorbeeld de kosten van een feestje aftrekken? In principe wel, maar er zijn enkele aandachtspunten.

Het moet gaan om zakelijke uitgaven

Zoals steeds is er het fiscaal criterium dat zegt dat het moet gaan om zakelijke uitgaven. Concreet moeten de kosten aangewend zijn om uiteindelijk ook winst te creëren, al dan niet direct. Als ondernemer moet je zelf kunnen aantonen dat het wel degelijk gaat om zakelijke overwegingen. Als het gaat om een bedrijfsfeestje waar enkel jouw voornaamste klanten aanwezig zijn, behoeft dat weinig discussie. Moeilijker wordt het natuurlijk wanneer het een privéfeestje is waar toevallig ook zakelijke klanten aanwezig zijn die intussen uitgroeiden tot ware vrienden. In zo’n geval heeft de fiscus niet het recht om de doelmatigheid ervan te toetsen, hij mag enkel nagaan of het al dan niet om zakelijke overwegingen ging.

Tip: stel een gastenlijst op

Toch kunnen bepaalde kosten van een privéfeestje alsook aanleiding geven tot een kwalificatie als zakelijke kost. Eigenlijk is dat ook logisch: geef je een verjaardagsfeestje en nodig je daar ook bevriende zakenpartners uit, dan kadert dat gedeeltelijk ook in het onderhouden van de zakelijke relatie. Via een gastenlijst kan je in zo’n geval aantonen welke zakelijke gasten er op dat feestje aanwezig waren. In dat geval kan je de kosten verdelen op basis van een verdeelsleutel: als er 60 privévrienden en 20 zakelijke vrienden aanwezig waren, mag je de gemaakte kosten voor 25% zakelijk in aftrek brengen. Ideaal om de feestvreugde zorgeloos in te zetten.

Gaat het om een feest met een (overwegend) zakelijke oorzaak, bijvoorbeeld een feest ter ere van de opening van een nieuw bedrijfspand? Dan stel je beter geen gastenlijst op. De zakelijke overwegingen blijken in dat geval al voldoende uit de context van het feestje. Het opstellen en voorleggen van een gastenlijst kan dan vaak nadelig werken. In alle andere gevallen blijkt de fiscus dan weer kritisch te zijn en verzorg je beter wél het nodige bewijs.

Feestje voor het personeel

Gaat het om een personeelsfeest? Dan gelden er afwijkende regels. Zo kan het feestje in de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Het is in dat geval belangrijk om in de vrije ruimte te blijven om de eindheffing te voorkomen. Weet wel dat die vrijstellingsregeling niet zomaar van toepassing is op eventuele geschenkjes die je op het feestje aan jouw personeel uitdeelt. In die gevallen zal je soms wel een eindheffing moeten betalen maar zijn de premies werknemersverzekering niet van toepassing. Weet bovendien ook dat er een uitzondering is voor de personeelsfeestjes die op de werkplek plaatsvinden. Spreek steeds vooraf met jouw boekhouder en ga op zoek naar de (fiscaal) voordeligste oplossing.

The post Feestje op kosten van de zaak? Houd rekening met deze aandachtspunten appeared first on Profnews.nl.

Bron: Feestje op kosten van de zaak? Houd rekening met deze aandachtspunten