Hoe je ontslag te verklaren tijdens sollicitaties… 7 tips!

Solliciteren vraagt veel van een mens. Wanneer je vervolgens ook nog eens minder trots bent op bepaalde fases van je carrière, wordt het nog lastiger. Hoe verklaar je bijvoorbeeld dat je ooit ontslagen bent? Schrijven headhunters en recruiters je dan niet bij voorbaat af? Of valt dat echt wel mee? Drie headhunters aan het woord.

1. Geef niet bij voorbaat op

Hoe kijken headhunters aan tegen kandidaten waarvan duidelijk is dat ze op hun vorige job ontslagen zijn? Kan zo iemand dan toch nog interessant zijn? “Er zijn veel mogelijke redenen voor ontslag”, zegt interim recruiter en adviseur Jacco Valkenburg van recruit2. “Dat heeft niet altijd iets te maken met de persoon. Meestal eigenlijk niet, zo is mijn ervaring. Ik start een gesprek in ieder geval altijd open en onbevooroordeeld.”

“Een kandidaat kan zeker nog interessant zijn, ook al is hij of zij ooit ontslagen”, zegt directeur Ben Holewijn van NEWPEOPLE. “Het ligt helemaal aan de omstandigheden waaronder iemand ontslagen is. Als het om een reorganisatie gaat of om een mismatch, dan hoeft dat niets te zeggen over de kwaliteiten van een kandidaat. Is een kandidaat ontslagen omdat er ernstige dingen zijn voorgevallen, dan is het een ander verhaal.”

“In ieder geval ben ik heel benieuwd naar de reden”, zegt Ramon de Meijer van de Recruiter.

2. Probeer niet te verbergen dat je ontslagen bent

Valkenburg: “Het is begrijpelijk dat kandidaten een ontslag vaak proberen te verbergen. Dat is ook wel logisch, want vaak gaat het om een vervelende gebeurtenis die een grote impact kan hebben en die je liever vergeet.”

Eerlijkheid duurt echter het langst. “Het komt zeker voor dat kandidaten proberen een ontslag te verbergen op hun cv”, zegt De Meijer. “Maar het valt natuurlijk op wanneer iemand ergens exact twaalf maanden heeft gewerkt. Dat betekent meestal dat het jaarcontract niet is verlengd. Ook wanneer het cv tussen twee banen in een sabbatsjaar vermeldt, maar de kandidaat geen informatie geeft over het doel van die periode, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat het gaat om een periode van solliciteren nadat een eerdere arbeidsovereenkomst onvrijwillig is beëindigd.”

Holewijn: “Het kan zijn dat iemand een ontslag op zijn of haar cv verbergt, maar door goed doorvragen kom je vaak wel achter zaken, zeker als je aankondigt dat je referenties gaat checken. Als een kandidaat iets te verbergen heeft, dan merk je dat deze dat liever niet heeft. Wij checken altijd referenties en vragen de kandidaat ook van tevoren wat de referent zal gaan zeggen. Je kunt dus beter eerlijk zijn.”

3. Laat wat van jezelf zien

Wanneer een headhunter je ontslag aankaart, denk dan niet meteen dat hij of zij niet gelooft dat je een goede kandidaat bent. Een eerder ontslag is voor headhunters ook een uitgelezen kans om te ontdekken bij welk type bedrijven je wel en bij welke je niet past.

Valkenburg: “Als headhunter probeer je in te schatten of iemand past in een toekomstige baan. Dan is het heel belangrijk om te weten wat niet bij die persoon past. Die informatie wil je boven water krijgen. Praten over een eerder ontslag kan daar bij helpen. Al moet ik vaak even aandringen voordat sollicitanten dat ook doen.”

De Meijer: “Organisaties doen er ook bij reorganisaties veel aan om de beste mensen te behouden. Als de kandidaat blijkbaar niet bij die groep behoorde, waarom zou hij of zij dan wel de beste zijn voor mijn opdrachtgever? Dat wil ik graag ontdekken.”

4. Laat zien dat je zelfkennis hebt

Je vindt het misschien eng om te praten over je ontslag. Toch kun je die geschiedenis aangrijpen om te laten merken dat je leert van je fouten en jezelf goed kent.

De Meijer: “Allereerst moet je zelf goed nadenken over hoe het zo gekomen is. Ga er maar van uit dat jou geen onrecht aangedaan is, maar dat je zelf fouten hebt gemaakt. In een gesprek kun je daar dan vervolgens helder en open over zijn. Dan kom je sterk en zelfbewust over. Verschuil je je achter onrecht en ben je dus een slachtoffer, dan ben je per definitie niet de kandidaat die ik zoek.”

Welke vragen stelt De Meijer aan kandidaten die elders ontslagen zijn? “Ik ben vooral benieuwd wat de kandidaat er van geleerd heeft. Iedereen maakt verkeerde keuzes. Blijkbaar was dit niet het beste bedrijf voor deze persoon. Dat kan een goede les zijn.”

5. Leg de schuld niet buiten jezelf

Misschien wil je jezelf vrijpleiten, maar dat kan juist een slechte indruk maken. De Meijer: “Wat ik vooral niet wil horen, zijn slappe excuses. Bijna alle kandidaten leggen de schuld buiten zichzelf: ‘Er was nu eenmaal een reorganisatie en ik was het kortste in dienst.’ Of: ‘De manager functioneerde slecht en zag mijn kwaliteiten niet.’ Enzovoort. Wat ik wil horen is waarom je niet zo functioneerde zoals werd verwacht. Als je dat kunt uitleggen, weet je wat jij eventueel voortaan anders moet doen, of in welke andere omgeving je kwaliteiten wel gewaardeerd worden. Kortom: zelfreflectie is essentieel.”

Holewijn: “Kandidaten die de schuld van het ontslag volledig bij de werkgever leggen, gaan voorbij aan het feit dat ze vaak zelf de hoofdrol hebben gespeeld.”

6. Let op je non-verbale communicatie

Headhunters letten niet alleen op wat je zegt. Holewijn: “Ik kijk ook hoe iemand zich gedraagt. Wordt hij of zij zenuwachtig of komt de persoon niet goed uit zijn of haar woorden? Dat kan er op duiden dat de kandidaat iets verbergt en het verstandig is om nog even goed door te vragen.”

7. Zit niet bij de pakken neer

Probeer een positieve toon te behouden, zelfs als je spreekt over je ontslag.

Valkenburg: “Wanneer je wordt gevraagd een eerder ontslag toe te lichten, houd het dan professioneel en zakelijk. Sommige kandidaten zitten nog zo vol met negatieve gevoelens dat ze emotioneel nog niet klaar zijn voor een nieuwe baan. Ga daarom pas solliciteren als je de rouwfase achter je hebt liggen. Werkgevers willen graag pretoogjes zien bij hun toekomstige nieuwe medewerker wanneer die praat over zijn of haar werk. Wanneer je nog geen enthousiasme kunt tonen voor een nieuwe baan, heeft het nog geen zin om te solliciteren.”

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.

The post Hoe je ontslag te verklaren tijdens sollicitaties… 7 tips! appeared first on Think And Go.

Bron: Hoe je ontslag te verklaren tijdens sollicitaties… 7 tips!