Jongeren opleiden is een maatschappelijke verantwoordelijkheid

In de meeste branches is er tekort aan jonge vakmensen. Naast het algemene personeelstekort is er weinig aanwas van jonge vakmensen. Steeds minder jongens en meiden kiezen voor een technische vakopleiding. Het aantal wat vervolgens met succes een dergelijke opleiding afrondt, is nog veel kleiner. Daarom is het belangrijk dat bedrijven jongeren opleiden. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid gebeurd dat gelukkig steeds meer.

Structureel tekort aan vakmensen

Het tekort aan personeel wordt voor veel bedrijven het eerst voelbaar op specifieke vakgebieden. Er zijn steeds minder mensen die een uitvoerende functie willen vervullen. Met name bij het ouder worden kiezen steeds meer werknemers voor een meer organiserende rol. In sectoren zoals de bouw en industrie wordt steeds meer uitgeweken naar arbeiders van over de landsgrens. Als deze mogelijkheid er niet zou zijn, dan zouden veel bedrijven in de problemen komen.

Jongeren motiveren

Kinderen worden van jongs af aan geconfronteerd met leerdoelen. Steeds meer jongeren leren verder in theoretische vakken. Maar er zijn zoveel kansen en mogelijkheden in de praktische vakken. En daar is ook een steeds hoger niveau voor nodig. Door de integratie van computers en internet is er dringend tekort aan goed opgeleide vakmensen. Het bedrijfsleven zou daarom meer bezig moeten zijn met het motiveren van jonge mensen. Laat de leuke aspecten van je vakgebied zien. Maar ook het niveau en het belang van het werk dat je doet. Organiseer open dagen of meeloopdagen om de jeugd al vroeg in aanraking te brengen met praktische vakken.

Jongeren opleiden

Maar met alleen motiveren komen we er niet. Als een jongen of meisje besluit om voor jouw vakgebied te kiezen, moet je hem of haar een gedegen opleiding geven. Maak gebruik van de aanwezige vakmensen in je bedrijf. Laat oudere mensen de jongeren op sleeptouw nemen. Een groot struikelblok is dat men bang is dat jongeren na een interne opleiding weggaan. Er werd eens tegen Steve Jobs gezegd: “Wat als we onze mensen opleiden en ze gaan weg?” Hij antwoordde: “Wat als we ze niet opleiden en ze blijven.” Als een jongere jouw bedrijf verlaat, dan is de energie niet voor niets geweest. Je hebt een jongere de kans gegeven om een vakman te worden. Zijn opleiding heeft hem al gevormd en zijn kennis heb jij hem meegegeven.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Net als duurzaamheid, is jongeren opleiden een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als een medewerker eindelijk op het gewenste niveau werkt, kan hij inderdaad weggaan. Maar omdat hij wel de opleiding heeft gehad, is de kans groot dat hij elders meer waard is voor het bedrijfsleven. Dan heb jij je maatschappelijke verantwoording genomen en een potentiële vakman of vakvrouw ‘afgeleverd’.

Jongeren zijn er genoeg, praktische beroepen ook. Daarom moeten we vanuit het bedrijfsleven deze jongens en meisjes motiveren en deze jongeren opleiden. Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid resulteert dan in meer goed opgeleide jongeren. Die vervolgens hun steentje gaan bijdragen aan onze maatschappij.

The post Jongeren opleiden is een maatschappelijke verantwoordelijkheid appeared first on Profnews.nl.

Bron: Jongeren opleiden is een maatschappelijke verantwoordelijkheid