Na lange tijd onderhandelen is onze regering tot een regeerakkoord gekomen. Een belangrijk item tijdens de onderhandelingen was het klimaat. Althans de invloeden die wij er als mensheid op hebben. Een nieuw klimaatakkoord is gepresenteerd. We zetten de belangrijkste maatregelen in het licht van duurzaam ondernemen.
CO2 terugdringen
Het eerste punt wat moet gebeuren is de CO2 uitstoot sterk verminderen. Het belastingstelsel moet groener worden. Daarnaast gaat de overheid zich concentreren op alternatieve, maar vooral groene, energiebronnen. Als ondernemer kun je hieraan meedoen. Dit wordt door veel organisaties gestimuleerd. Goed voorbeeld is de duurzaamheidssubsidie waar ondernemers aanspraak op kunnen maken.
Kolencentrales dicht
Wat zeker bijdraagt aan het verminderen van de CO2 uitstoot, is het sluiten van de kolencentrales. Nederland kent nu nog 5 actieve centrales. Maar na 2030 moeten ook deze gesloten zijn. Ben je als ondernemer afhankelijk van deze kolencentrales dan is het zaak om nu al maatregelen te nemen. Maar denk ook aan je energiecontract, is groene stroom niet beter?
Gasaansluiting vervalt
Gas is een belangrijke brandstof voor zowel huishoudens als bedrijven. Met name de verwarming die d.m.v. van gas ontbranding wordt opgewekt. Dit verbrandingsproces zorgt voor (lichte) vervuiling voor het milieu. Omdat zoveel panden op deze manier worden verwarmd gaat het om een essentieel deel van de CO2 uitstoot. Daarom worden er vanaf 2018 geen gasaansluitingen meer aangelegd. Dit is optioneel nog wel beschikbaar. Bereid je dus voor op een (aard)gasvrije toekomst.
Gasaanvoer minderen
De vraag naar aardgas zal daarom zeker gaan afnemen. Dit past goed bij de volgende maatregel. De gaswinning in Groningen gaat met 1,5 miljard kuub per jaar omlaag in de komende vier jaar. De totale gaswinning is dan terug naar 20,1 miljard kuub aardgas. Voor veel bedrijven heeft dit gevolgen. Afhankelijk van je core-business zul je de activiteiten van de onderneming moeten gaan aanpassen.
Kilometerheffing voor vrachtwagens
Omdat vrachtverkeer een belangrijke veroorzaker van CO2 uitstoot is, wordt er actie ondernomen. Het plan is om kilometerheffing voor vrachtwagens te gaan invoeren. Met als doel schonere vrachtwagens stimuleren. Oude/meest vervuilende vrachtwagens zullen het meest per kilometer gaan betalen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de transportsector. Er moet dus geïnvesteerd worden in een schoner wagenpark. Anders ga je meer betalen aan kilometerheffing.
Emissieloze auto’s in 2030
De afgelopen jaren was er belastingvoordeel op ‘uitstoot-arme’ voertuigen. De aanpak wordt echter verder aangescherpt. Vanaf 2030 wil de overheid dat er alleen nog maar emissieloze auto’s worden verkocht. Dit is al over twaalf jaar. Denk daaraan als je gaat investeren in je wagenpark. Of investeer juist in het ontwikkelen van emissieloze voertuigen.
Meer windmolens op zee
Nederlandse bedrijven en water gaan al eeuwen goed samen. Daarnaast kent ons land verschillende pioniers op het gebied van windenergie. Omdat de overheid meer windmolenparken op zee wil hebben, is dat goed nieuws voor deze bedrijven. Exploitanten van energie zullen steeds meer windenergie moeten gaan afnemen. Dus dit wordt zeker een markt waar volop in geïnvesteerd gaat worden.
Nieuw klimaatakkoord zorgt voor duurzaam ondernemen
Een nieuw klimaatakkoord betekende al vaker dat er van alles moest veranderen. Maar de nieuwe aanpak vereist medewerking van iedereen. Zowel als particulier als ondernemer. Je kunt bijvoorbeeld je bedrijfspand duurzaam maken. Huur een transporteur in die CO2 neutraal vervoert. Of werk zo snel mogelijk toe naar een emissieloos wagenpark.
Een beter milieu begint bij jezelf. Deze slogan gaat al decennia lang mee en heeft ons nog niet ver genoeg gebracht. Een nieuw klimaatakkoord dat nog verder gaat: Een beter milieu begint met een ‘groene’ wetgeving. Laten we dit met elkaar tot een succes maken.
The post Nieuw klimaatakkoord – duurzaam ondernemen appeared first on Profnews.nl.