Hoe ongezonder een werkomgeving, hoe lager de productiviteit. Dit heeft een onderzoek van QwikSense uitgewezen. Het is zo dat het gezonder maken van de werkomgeving de productiviteit kan verhogen met wel 10 procent, waardoor de investering uiteindelijk makkelijk kan worden terugverdiend. Helaas is het zo dat lang niet iedere onderneming zich bewust is van het feit dat er een sterke onderlinge verhouding bestaat tussen de werkomgeving en de productiviteit, waardoor er ook te weinig aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de werkomgeving.
Hoe kan de werkomgeving worden verbeterd?
Een gezonde werkomgeving moet aan verschillende factoren voldoen. Zo moet er een goed klimaat heersen in de werkomgeving, waardoor het nodig is om verwarming, ventilatie en airconditioning te hebben. De lucht moet schoon zijn en de luchtvochtigheid moet binnen een gezonde marge blijven. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat het CO2-niveau goed op peil wordt gehouden. Het binnenklimaat is het meest belangrijk, maar er zijn ook andere zaken waaraan kan worden gedacht. Het is bijvoorbeeld zo dat het geluid in veel werkomgevingen nog aanzienlijk kan worden verbeterd en ook kan er nog veel aandacht worden besteed aan de inrichting en de kleuren die hierin worden gebruikt. Ook daglicht is een belangrijke factor. Mensen die in daglicht werken zijn aanzienlijk productiever dan mensen die in kunstmatig licht werken.
Een besparing van honderden euro’s per maand
Een toename van de productiviteit is dus eenvoudig te realiseren door de werkomgeving te verbeteren. Uiteindelijk zal de productiviteit hierdoor met 5 tot 10 procent toenemen en volgens QwikSense levert dit met gemak een besparing op van enkele honderden euro’s per maand. Het bedrijf, dat overigens nog een startup is, focust zich op het vastleggen van werkomgevingen en heeft hierbij het streven om de werkomgevingen te verbeteren. De startup was al actief voor diverse grote ondernemingen, zoals onder meer Albert Heijn en de Rabobank. De werkplekken worden volledig gemonitord en geanalyseerd, waarna er een advies op maat kan worden gegeven.
Een snelle manier van terugverdienen
Het ene bedrijf moet meer investeren dan het andere bedrijf. Het is dan ook zo dat er gewoon wat ongezonde werkomgevingen zijn en er zijn zeer ongezonde werkomgevingen. Een bedrijf dat enkel hoeft te zorgen voor wat meer geluidsdemping zal minder kwijt zijn aan de aanpassingen dan een bedrijf dat complete raampartijen moet laten realiseren in blinde muren, zodat medewerkers kunnen werken in daglicht. Toch is het zo dat de toename van de productiviteit ervoor zorgt dat iedere investering, groot en klein, op relatief korte termijn kan worden terugverdiend. Het is dus zeker de moeite waard om de werkomgeving gezonder te maken.
The post Productiviteit tot 10% hoger in gezonde werkomgeving appeared first on Profnews.nl.