Tekort aan personeel, wat kun je doen als ondernemer?

Inmiddels heeft iedereen er wel over gehoord. Overal is er een tekort aan personeel. Hoewel met name de zorg en techniek sector worden genoemd, is het overal realiteit. Deze trend is al een tijdje aan de gang dus dat het is wel duidelijk dat er meer moet gebeuren. Maar wat kun jezelf als ondernemer doen om het tekort aan personeel terug te dringen?

Tekort aan personeel

Dat veel ondernemingen met een tekort aan personeel kampen, heeft meerdere oorzaken. De economie trekt aan. Veel bedrijven hebben een enorme orderportefeuille. De werkloosheid neemt ook drastisch af. Vervolgens komen er steeds minder schoolverlaters in verhouding met de gepensioneerden. Deze maatschappelijke oorzaken liggen buiten de onderneming. In een bedrijf worden zaken ook anders. Medewerkers verlaten een bedrijf eerder. Er worden oorzaken genoemd zoals de uitdaging die mist, de manier van leidinggeven of de cultuur/sfeer van de afdeling. Maar de arbeidsvoorwaarden worden steeds vaker de reden. Blijkbaar lijkt ergens anders beter voor een medewerker.

De jeugd heeft de toekomst

Belangrijk voor de toekomst is wat de jeugd van nu gaat doen. In verhouding studeren er steeds minder jongeren af t.o.v. de mensen die met pensioen gaan. Daarnaast zijn de jongeren van nu minder betrokken bij een vak. Waar vroeger jongens een ambacht leerden, wordt er nu vrijwel alleen gestudeerd. Over het algemeen komen steeds minder jongeren terecht naast vakmensen. Terwijl juiste de oudere generatie de jeugd mooie dingen kunnen leren. De werkhouding en loyaliteit naar de ‘baas’ liggen per generatie ver uit elkaar. Wellicht goed om als ouders je daar al mee bezig te houden. Welke mentaliteit geef ik mijn kind mee?

Talent kweken

Programma’s waarin schoolverlaters naast ervaren mensen worden gezet, blijken vaak succesvol. Steeds meer praktische bedrijven openen hun deuren om scholieren enthousiast te maken voor hun vak. In combinatie met de interesse van de jeugd is dit een goede basis. Juist een goede begeleiding maakt het voor de huidige generatie leuk. Als je echt iets leert maken voel je veel voldoening. Vervolgens is het zaak om talent door te blijven ontwikkelen. Want in iedere laag van een onderneming is personeel nodig.

Medewerkers binden

Een belangrijke oorzaak dat er een tekort aan personeel is, is het weggaan van medewerkers. Als je dit meerdere keren overkomt is het belangrijk dat je inventariseert waar dit aan ligt. Je hoeft niet voor iedere medewerker op de knieën te gaan, maar het is niet verkeerd om wat voor een personeelslid te doen. Zaken als aandacht, een persoonlijke cadeau bij een prestatie of een teambuildingsdag doen het altijd goed. Zorg voor een goede onderlinge band maar als werkgever moet je ook aandacht hebben voor je werknemers.

Oudere mensen laten re-integreren

Hoewel de werkloosheid gestaag afneemt, zitten er nog altijd veel mensen thuis. In de crisistijd zijn er veel ontslagen gevallen. Deze mensen zouden graag weer werk willen hebben. Het zijn juiste de oudere mensen die moeilijk weer werk kunnen krijgen. Maar als ondernemer kun je prima iets meer betalen als je een oude vakman binnenhaalt. Zeker als deze ook nog eens goed is in het overbrengen van kennis en kunde aan de nieuwe generatie.

Het tekort aan personeel zal uiteindelijk over gevoeld gaan worden. Laten we daarom zorgen dat we zo lang mogelijk gebruik maken van de oudere maar ervaren generatie. Daarnaast is het zaak om de komende generatie positief te beïnvloeden. Bestaande medewerkers willen graag gewaardeerd worden. Met elkaar kunnen we al veel betekenen.

The post Tekort aan personeel, wat kun je doen als ondernemer? appeared first on Profnews.nl.

Bron: Tekort aan personeel, wat kun je doen als ondernemer?