Veiligheid op het werk is vanzelfsprekend van groot belang. Maar hoe zorg je er nu voor dat medewerkers in een veilige werkomgeving werken, en welke stappen moet je ondernemen om mogelijke calamiteiten in goede banen te kunnen leiden? Met deze tips verhoog je de veiligheid op het werk.
1. Veilig gedrag
Niet alleen het gebruiken van veilige middelen en apparatuur, ook veilig gedrag is erg belangrijk. Op ieder bedrijf moeten er dan ook verschillende personen aangewezen worden die dit veilige gedrag bewerkstelligen. Zo zijn er namelijk in geval van calamiteiten coördinators nodig om ervoor te zorgen dat een eventuele evacuatie in goede banen wordt geleid. Door meerdere medewerkers van de juiste training te voorzien, zorg je ervoor dat er ook in geval van afwezigheid of ziekte altijd iemand aanwezig is om de coördinerende taken tot zich te nemen.
2. Brandwacht
Een andere mogelijkheid is het aanstellen van een gecertificeerde brandwacht. Een brandwacht houdt preventief toezicht en zorgt er hiermee voor dat brand en onveilige werksituaties gemakkelijk voorkomen worden. Organisaties als G4S safety solutions bieden verschillende veiligheidsdiensten aan zoals bijvoorbeeld deze brandwacht. Op deze manier neemt een professionele externe partij een aantal belangrijke veiligheidstaken op zich en weet je zeker dat eventuele noodsituaties in goede banen geleidt worden.
3. Bedrijfshulpverleners
Naast externe partijen kunnen ook eigen medewerkers getraind worden om hulp te verlenen binnen de organisatie wanneer nodig. Zo moeten er altijd voldoende Bhv’ers aanwezig zijn om in te grijpen in geval van nood. Deze Bhv’ers zijn gekwalificeerd om te handelen in noodsituaties en kunnen de eerste klappen opvangen totdat de hulpdiensten arriveren.
4. Bedrijfsnoodplan
Ook is ieder bedrijf verplicht een bedrijfsnoodplan op te stellen. In dit bedrijfsnoodplan worden verschillende zaken uitgewerkt. Zo worden vluchtroutes vastgelegd en wordt er een plattegrond getekend die aangehouden wordt in geval van een evacuatie. Het bedrijfsnoodplan biedt de basis voor handelingen in geval van calamiteiten.
5. Alarmering
Ieder gebouw moet voorzien zijn van goed functionerende alarmering. Op deze manier kunnen medewerkers, BHV’ers en coördinatoren op tijd gewaarschuwd worden voor mogelijk gevaarlijke situaties. Het is ook ten zeerste aangeraden om de alarmering maandelijks te testen. Een goede alarmering voorziet hulpverleners van de mogelijkheid om op tijd in te grijpen en alle nodige stappen efficiënt en soepel te ondernemen.
6. Speciale kleding
In sommige branches is speciale werkkleding van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan ondernemingen in de bouw, of bedrijven waar met gevaarlijke goederen wordt gewerkt. De juiste werkkleding zou zomaar eens ongelukken kunnen voorkomen.
The post Veiligheid op het werk: 6 tips appeared first on Profnews.nl.