Verbod op halogeenlampen: tijd voor duurzame verlichting

Na de gloeilampen worden ook halogeenlampen verboden. Ze mogen vanaf september 2018 niet meer nieuw verkocht worden en zijn vanaf dat moment steeds lastiger te vinden. Je kunt halogeenverlichting wel online kopen voorlopig, maar niet meer in fysieke winkels. Dat heeft deels te maken met het feit dat er betere en duurzamere verlichting op de markt is, maar ook omdat halogeenlampen nog andere nadelen hadden. Nu zowel halogeen- als gloeilampen verboden zijn, zijn er nog maar drie keuzes over: TL-buizen, spaarlampen of LED-verlichting.

Waarom wordt halogeen verboden?

Halogeen is iets zuiniger in energieverbruik dan gloeilampen – maar niet veel. Maar het grootste nadeel van deze verlichting is dat er veel elektromagnetische straling werd gemeten bij elke lamp. Deze straling is in principe niet schadelijk voor de mens, maar dat betekent niet dat het gezond is! Halogeenlampen verspreiden de straling omdat er een kleine trafo in elke lamp zit. Deze zendt de straling uit als de lamp aan staat, maar ook als hij niet brandt. Sommige mensen zijn overgevoelig voor elektromagnetische straling en krijgen daar last van in de vorm van onrust, slecht slapen of hoofdpijn. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor de werksfeer in je bedrijf. Daarnaast wordt de halogeenlamp verboden omdat er bij de productie van de lampen relatief veel schadelijke stoffen worden gebruikt en geproduceerd.

De alternatieven voor halogeenlampen

Er zijn globaal drie alternatieven voor halogeenlampen. Het eerste alternatief is het gebruik van TL-buizen. Dit gebeurt voornamelijk in hobbyruimtes en in aquariums. Vroeger werd TL-licht ook veel gebruikt in bedrijven, maar het licht is koud en maakt de ruimte kil. Daarom worden er tegenwoordig steeds minder TL-buizen gebruikt in bedrijfsruimtes. Het tweede alternatief is spaarlampen. Spaarlampen gebruiken beduidend minder energie dan gloeilampen of halogeenlampen. Ze hebben echter wel een opwarmtijd, waarbij ze er ongeveer twee minuten over doen om hun volle lichtsterkte te bereiken. Dat is lastig in ruimtes zoals de wc, waar je snel fel licht wilt hebben. Bovendien gebruiken spaarlampen dan wel minder stroom, maar is het gebruik in een groot bedrijf nog steeds aanzienlijk. Het laatste alternatief is de LED-lamp. Deze verdient wat uitgebreidere aandacht.

LED-verlichting in huis

LED-verlichting is de meest energiezuinige verlichting die bestaat. Tot enkele jaren geleden waren LED-lampen vrijwel altijd blauwwit, waardoor ze fel en onprettig licht gaven. Dat is echter in de loop der jaren veranderd. Nu zijn er overal LED-lampen vindbaar die precies dezelfde lichttemperatuur en lichtsterkte hebben als de ouderwetse gloeilamp. Dit maakt LED-verlichting de meest veelzijdige en praktische verlichting nu gloeilampen en halogeenlampen verboden zijn. Het is ook de meest duurzame oplossing: LED-lampen gebruiken nauwelijks energie. Daarbij komt dat een LED-lamp bijzonder lang meegaat: de lampen hebben een levensduur van minimaal 5 jaar. Daardoor wordt het milieu niet alleen minder belast doordat er minder energie wordt gebruikt, maar ook omdat er minder afval is.

Halogeenlampen zijn handig, maar hebben toch best veel nadelen. Die nadelen wegen niet op tegen de lagere aanschafkosten van de lampen. Daarom wordt het tijd voor duurzame verlichting. LED-licht bijvoorbeeld! Dit is duurder in de aanschaf, maar verdient zichzelf erg snel terug. Zeker in een groot bedrijf kan de energiebesparing in de honderden euro’s per jaar lopen! Het verbod op gloeilampen en halogeenlampen is geen beperking, maar een stimulans om over te stappen op duurzame verlichting. Zo kunnen we samen toe naar een schoner milieu!

The post Verbod op halogeenlampen: tijd voor duurzame verlichting appeared first on Profnews.nl.

Bron: Verbod op halogeenlampen: tijd voor duurzame verlichting