De keuze om privé of zakelijk met een auto te rijden, is afhankelijk van heel wat factoren. Het type wagen, de jaarcijfers, het aantal kilometers: allen blijken ze een rol te spelen. Alhoewel het een vraag is waar menig accountant met plezier z’n hoofd op breekt, geven wij graag de factoren mee die in het voordeel spelen van het zakelijk autorijden.
# 1. Vaak interessanter voor kleine afstanden
Wanneer je de auto (bijna) enkel zakelijk gebruikt, is een auto van de zaak vaak veel interessanter. Dan is het wel vereist dat je de auto maximaal 500 kilometer per jaar privématig gebruikt. Voldoe je aan die voorwaarde? Dan komt de bijtelling te vervallen. Anderzijds krijg je er wel de nodige administratieve rompslomp bovenop: je zal een gedetailleerd overzicht moeten kunnen geven van alle ritten om het zakelijk gebruik aan te tonen. Rijd je privé heel wat kilometers? Dan laat je de berekening best door jouw boekhouder maken.
Vooral wanneer je zakelijk grote afstanden aflegt en de wagen niet leaset, kan het interessant zijn om de wagen privé te houden. Dan kan je immers een belastingvrije kilometervergoeding in rekening te brengen bij jouw zaak. Ook hier zal je een rittenadministratie moeten bijhouden.
# 2. Fiscaal aftrekbare kosten
Wanneer je kiest voor een auto van de zaak, wordt de wagen aanzien als een bedrijfsmiddel. Hierdoor mag je de gemaakte kosten aftrekken van de belastbare winst. Dat geldt ook voor bijhorende kosten zoals de brandstof. Uiteindelijk betaal je op die manier minder belastingen.
# 3. Je kan de bijtelling optimaliseren
Wanneer je de wagen privé gebruikt, kan de bijtelling al eens roet in het eten gooien. Letterlijk en figuurlijk. Soms is het voordeliger om te kiezen voor elektrische wagen en het lager bijtellingspercentage. De kostprijs van de wagen is dan wel iets hoger maar die kan je natuurlijk aftrekken van de fiscale winst. Ook op vlak van wegenbelasting is een volelektrische wagen voordeliger. Het is een ideale methode om privé goedkoop een wagen van de zaak te gebruiken.
# 4. Zakelijk leasen is altijd voordeliger
Wanneer je niet de nodige budgetten hebt om een wagen te kopen, is het altijd beter om de wagen zakelijk te leasen. Wanneer je de wagen persoonlijk leaset kan je immers slechts een maximale reiskostenvergoeding aan de zaak aanrekenen. De effectieve kostprijs van het leasen is echter veel hoger. Wanneer je zakelijk leaset kan je de kosten dan weer integraal van de bedrijfswinst aftrekken.
# 5. Gunstigere verzekeringen afdwingen
Zijn er verschillende wagens in de zaak ondergebracht? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor een collectief contract. Op die manier stuwt een enkel schadegeval de verzekeringspremie minder sterk de hoogte in. Bovendien kan je vaak ook een gunstigere verzekeringspremie afdwingen. Het is wel belangrijk om de verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Bij de zakelijke autoverzekering van Centraal Beheer mag je bijvoorbeeld een onbeperkt aantal kilometers rijden (zelfs privé), terwijl andere verzekeringen dan weer beperkingen voorzien. Uiteraard heeft dat ook een invloed op de maandelijkse of jaarlijkse premie.
Let echter wel op: ook hier valt het aan te raden om een afweging te maken. Bedrijfswagens rijden nu eenmaal meer kilometers waardoor verzekeraars vaak hogere tarieven hanteren. Toch speelt de branche waarin je actief bent ook een rol. Bijkomstig voordeel: je kan de wagen mogelijks verzekeren op de catalogusprijs exclusief btw.
# 6. Gunstigere aankoopvoorwaarden
Koop je verschillende auto’s voor jouw zaak? Dan kan je vaak voordeligere voorwaarden afdwingen bij de dealer. Bovendien kan je de btw op de aanschafprijs gewoon aftrekken, alhoewel ook hier bijzondere regels bestaan op vlak van privégebruik. Weet wel dat die gunstigere aankoopvoorwaarden in principe geen invloed hebben op de bijtelling: voor de berekening van de bijtelling maakt men gebruik van de catalogusprijs van de wagen en niet op de effectieve aankoopprijs ervan.
# 7. Ideale oplossing voor startende ondernemers
Wanneer je geen kapitaal beschikbaar hebt en bovendien nog maar net koos voor het ondernemerschap, wordt het privé kopen van een wagen een stuk moeilijker. De kredietverstrekker zal immers altijd vragen naar de cijfers van voorgaande boekjaren. In dat geval kan het interessanter zijn om de wagen zakelijk te leasen. Sommige leasebedrijven vragen immers niet naar de jaarcijfers aangezien er toch geen eigendomsoverdracht plaatsvindt. Het kan daarom een ideale oplossing zijn om als starter toch over een wagen te kunnen beschikken. Weet natuurlijk wel dat leasen lang niet altijd even voordelig is. Maar dat is weer een ander verhaal.
The post Zeven redenen waarom je met een auto van de zaak moet rijden appeared first on Profnews.nl.
Bron: Zeven redenen waarom je met een auto van de zaak moet rijden