Met enkel een goed idee kan je zelden hoge toppen scheren. Ook als gevestigde waarde heb je soms nood aan de nodige ademruimte om een (nieuw) project te ontwikkelen. Eerder hadden we het al over de verscheidenheid aan methoden om kapitaal op te halen bij externe partijen. Toch kan ook een subsidie soms wonderen verrichten. Met meer dan driehonderd ondernemerssubsidies is het Nederlands subsidielandschap echter weinig overzichtelijk. Welke subsidies zijn er zoal en hoe kan je een geschikte subsidie verkrijgen?
Het Nederlands subsidielandschap
Om een subsidie te kunnen verkrijgen, moet je voldoen aan een hele reeks subsidievoorwaarden. Zo zijn sommige subsidies bijvoorbeeld enkel van toepassing op creatieve beroepen terwijl andere subsidieregelingen dan weer louter bestaan voor grotere ondernemingen. Indien je voldoet aan de subsidievoorwaarden kan je recht hebben op financiële ondersteuning door de overheid. Het uitgebreid subsidielandschap heeft ervoor gezorgd dat subsidiebureaus als paddenstoelen uit de grond schoten. Zij gaan dan voor jouw onderneming op zoek naar een geschikte subsidie, vaak via een no cure no pay-formule. Toch kan je ook zelf op zoek gaan naar potentiële subsidies via de diverse overheidskanalen:
- Op de website het Ondernemersplein verschaft de overheid regelmatig informatie over de verschillende subsidies waar je mogelijks recht op zou kunnen hebben. Je kan er eenvoudig filteren per onderwerp, per regio en per type regeling;
- De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een eigen Studiewijzer waar je op zoek kan gaan naar subsidies en financieringsmethodes. Ook hier kan je verfijnen op basis van het doel van de subsidie, het type subsidie, de sector en de landen;
- De Kamer van Koophandel heeft een eigen informatiedienst met betrekking tot subsidies. Je vindt er de belangrijkste subsidies voor ondernemers, je kan er advies vragen en je krijgt bovendien ook heel wat handige tips.
Het aanvragen van een subsidie
Het aanvragen van een subsidie is geen dagdagelijkse taak. Vaak behelst het een stugge administratieve procedure waar je maar moeilijk aan kan ontsnappen. Indien je de subsidie verkrijgt, loont al dat administratieve werk natuurlijk wel de moeite. Zorg er dan ook voor dat je altijd de tijd neemt om jouw aanvraag voor te bereiden en op te stellen. Lees er per subsidie de subsidievoorwaarden op na en zorg ervoor dat je ze ook na komt of kan nakomen. Ook de uitbetalingsvoorwaarden (bv. na afloop van de investering) kunnen van belang zijn voor het organiseren van jouw ondernemingsactiviteiten. Ontving je eerder al een subsidie? Ga dan na of je al niet reeds een bepaald plafond bereikt hebt.
Alhoewel je waarschijnlijk de subsidieregeling grondig gelezen hebt, zal je mogelijks nog met extra vragen zitten. Het wettelijk kader is nu eenmaal heel ingewikkeld en zelden staat de volledige subsidieregeling in al z’n details beschreven. Catalogiseer daarom jouw vragen en praat met de subsidieverstrekker. Op die manier kan je het maximale halen uit jouw subsidieaanvraag.
Het indienen van jouw subsidieaanvraag kan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dien jouw subsidieaanvraag ook steeds tijdig in. Voor sommige subsidies geldt er immers een deadline terwijl je voor projectsubsidies meestal de aanvraag moet indienen vooraleer je met het project van start gaat.
Wat na de aanvraag?
Na het indienen van jouw aanvraag zal de bevoegde Rijksdienst deze behandelen. Na die behandeling zal je eventueel een goedkeurende beschikking krijgen. Tegen de beschikking is beroep en/of bezwaar mogelijk. In de eventuele goedkeurende beschikking staat steeds concreet aangegeven welke stappen je nu dient te nemen. Bij vragen kan je natuurlijk contact opnemen met de betrokken uitvoeringsinstantie of met je accountant.
Ga steeds ook zelf na de subsidie al dan niet btw-belast is. Indien de subsidie bijvoorbeeld een vergoeding is voor een tegenprestatie of indien de subsidieverstrekker voordeel heeft van jouw activiteiten, spreekt de Belastingdienst over een btw-subsidie. Indien er geen tegenprestatie is voor de subsidie, niet. Je kan een en ander nalezen op de website van de Belastingdienst. Fiscaal gezien moet je de subsidie trouwens altijd aanzien als winst van jouw onderneming.
Tot slot: blijf de subsidie ook zelf verder opvolgen. Houd bewijsstukken bij opdat je jezelf later kan verantwoorden. Loopt een project vertraging op? Contacteer dan de subsidieverstrekker. Boek je uitstekende resultaten dankzij het project? Laat het ook dan even weten aan de subsidieverstrekker: vaak zijn ze op zoek naar mooie praktijkvoorbeelden en zo kan je er al eens gratis publiciteit bovenop krijgen.
The post Zo verkrijg je een geschikte subsidie appeared first on Profnews.nl.