Als ondernemer ga je soms wel eens op zakenreis. Uiteraard beschik je over een goede zorgverzekering. Met die zorgverzekering ben je ook in het buitenland verzekerd. Toch wordt vaak ook een aanvullende zakelijke reisverzekering aangeraden. Waarom zo’n extra reisverzekering een aanrader is? Dat gaat verscholen in de beperkte dekking van de zorgverzekering. We zullen hieronder beide verzekeringen bespreken.
De zorgverzekering in het buitenland
De klassieke zorgverzekering zal ook de medische behandelingen in het buitenland vergoeden. Toch zal lang niet iedere zorgverzekering alle vormen van geneeskundige zorg vergoeden. Vaak geldt er dan ook een maximale grens voor specifieke behandelingen. Terwijl de medische kosten in het buitenland vaak ettelijke malen hoger zijn dan in Nederland, is de beperking tot het Nederland geldende tarief vaak een feit. Het loont dan ook de moeite om na te gaan welke kosten de zorgverzekering in het buitenland al dan niet zal vergoeden.
In het geval van de zorgverzekering van HEMA zijn bijvoorbeeld enkel de zorgkosten in Nederland begrepen, met uitzondering van de spoedeisende zorg in het buitenland. Wanneer er een dekking is, bijvoorbeeld bij een spoedeisende ontsteking van de tandzenuw, is dat ook beperkt tot een maximumbedrag per kalenderjaar. Een aanvullend pakket in de zorgverzekering is hier dan ook aangeraden voor een goede buitenlandse dekking. Op die manier heeft iedere zorgverzekeraar zijn eigen voorwaarden. Vooraf goed informeren is daarom de boodschap.
De reisverzekering in het buitenland
De (zakelijke) reisverzekering biedt een aanvulling op de basiszorgverzekering. Het zal dan ook tussenbeide komen indien de basiszorgverzekering de kosten niet of niet voldoende vergoedt. Vooral in landen waar de geneeskundige zorg veel duurder is, geniet de (zakelijke) reisverzekering aanbeveling. Bovendien geniet je vaak ook van allerhande extra dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan de dekking van de kosten om je naar de zorginstelling te verplaatsen of de opheffing van het verplichte eigen risico in de basiszorgverzekering.
Opgelet: ook in de (zakelijke) reisverzekering zijn bepaalde medische kosten vaak niet begrepen. Het gaat onder andere om de aankoop van geneesmiddelen die niet door een bevoegde arts werden voorgeschreven of de reparatie van kunstelementen van het gebit.
Enkele tips bij medische zorg in het buitenland
Zelfs wanneer je een (zakelijke) reisverzekering afsluit, blijft het eveneens belangrijk om de polisvoorwaarden grondig door te nemen. Vooral wanneer je in het buitenland ook bepaalde (sport)activiteiten zal uitoefenen, is het aangeraden om na te gaan of de huidige zorg- en reisverzekering wel voldoende dekking bieden. Vooral duiken, bungeespringen, parachutespringen en andere vormen van extreme sporten vormen een probleem. Soms is een aanvullende dekking in de reisverzekering mogelijk, andere keren zal je moeten nagaan of de aanbieder van de desbetreffende extreme sport over een toepasselijke verzekering beschikt.
Vergeet tot slot zeker niet om jouw zorgpas en de reisverzekeringspolis steeds mee te nemen tijdens de reis. Controleer vooraf nog eens het alarmnummer in jouw smartphone. Loopt het uiteindelijk mis? Vraag dan steeds een Engelse, Duitse, Spaanse of Franse factuur en ga na of ze voorzien zijn van jouw naam en geboortedatum. Controleer die gegevens en vraag eventueel een aanpassing van de factuur.
The post Zorgverzekering vs. reisverzekering: wat is gedekt? appeared first on Profnews.nl.