Intel Atom Z3770 ‘Bay Trail’ review: ARM krijgt echte concurrentie

baytrail-intro-3

De afgelopen jaren hebben we het ieder jaar tijdens IDF mogen aanhoren: “Wij gaan de smartphone- en tabletmarkt bestormen!” De eerste jaren dat Intel die belofte deed, kon het echter nog geen deuk in een pakje boter slaan in de genoemde markten. In vergelijking met de door ARM ontworpen chips verbruikten Intels Atom processors niet alleen te veel stroom, maar bovenal waren mobiele besturingssystemen niet geschikt voor Intels x86-architectuur. Het afgelopen jaar was echter om meerdere redenen een keerpunt. Allereerst op softwarevlak: vriend en vijand moet bekennen dat de x86-versie van Googles Android besturingssysteem inmiddels net zo goed en stabiel werkt als de originele ARM-versie. Daarnaast zag eind 2012 een ander op mobiele apparaten gericht besturingssysteem het levenslicht: Windows 8. Windows draait natuurlijk al sinds jaar en dag goed op Intel CPU’s, maar in de markt voor Windows-tablets heeft Intel nog een ander voordeel: de voor ARM-processors gemaakte Windows RT versie biedt geen ondersteuning voor legacy software. Voor veel mensen voldoende reden om liever voor een Intel gebaseerde tablet te kiezen.

Aan het hardware front waren er nog belangrijkere keerpunten te ontdekken. Allereerst kondigde Intel tijdens IDF 2012 aan de ontwikkeling van haar Atom-processor te gaan versnellen en de voordelen van de eigen state-of-the-art productiefaciliteiten ten volste te gaan benutten. Waar Atom in het verleden meestal één of twee productieprocedé’s achter liep op Core-processors, moest die achterstand snel worden ingelopen. Sneller dan oorspronkelijk gepland introduceerde Intel vorig jaar al een op 32nm gebakken Atom-reeks en de komende tijd moet er iedere jaar een op kleinere transistors gebaseerde nieuwe generatie op de markt komen. Met de 32nm ‘Clover Trail’ Atoms had Intel voor het eerst een product waarvan we moesten bekennen dat het beter werkt dan vergelijkbare ARM-chips. Toen we begin dit jaar twee ASUS Windows tablets vergeleken – een met Windows RT en ARM-gebaseerde Nvidia Tegra 3 processor, en een met Windows 8 en Intel Atom Z2760 CPU – wezen onze testresultaten uit dat de Intel-variant net wat sneller was én net wat langer mee ging op de accu. Voor de duidelijkheid: scherm, accu en overige uitrusting van de vergeleken tablets waren (vrijwel) identiek. Geen grote verschillen, maar de winst was binnen: Intel kon zich eindelijk meten met de professionals in de markt voor mobiele CPU’s. Dat heeft het bedrijf inmiddels ook al een aantal bescheiden successen opgeleverd: Clover Trail zit niet alleen in veel Windows 8 tablets, maar bijvoorbeeld ook in de nieuwe Samsung Galaxy Tab 3 en diverse ASUS apparaten.

Doorpakken, dát was het devies. En dus kondigde Intel tijdens CES dit jaar al aan dat zoals eerder beloofd eind van dit jaar een nieuwe generatie Atom-chips gebaseerd op 22nm transistors op de markt zou moeten komen, een aankondiging die het tijdens Computex nog eens herhaalde. Nu is het zover en introduceert Intel officieel de Atom Z3000-reeks. De kleinere transistors zijn misschien nog wel het minst spannende aan deze nieuwe generatie, die luistert naar de codenaam Bay Trail. Voor het eerst sinds de introductie van de originele Atom gaat de onderliggende architectuur geheel op de schop. Daarnaast bieden de kleinere transistors de mogelijkheid om tot vier cores in mobiele SoC’s te plaatsen en gaat Atom voor het eerst gebruik maken van door Intel zelf ontwikkelde graphics. En de eerste benchmarks die we op het nieuwe platform hebben kunnen draaien zijn zeer overtuigend…

The post Intel Atom Z3770 ‘Bay Trail’ review: ARM krijgt echte concurrentie appeared first on Think And Go.

Bron: Think and Go